Јокић се бори против легендарног Хрвата: Ко је најбољи у историји Денвера?

ГС
Foto: Taнјуг

Српски кошаркаш Никола Јокић већ сада је у конкуренцији за најбољег спортисту у историји професионалног спорта у читавом Денверу.

Никола Јокић је стигао до друге МВП титуле у лигашком дијелу НБА лиге и пред њим је сада потписивање највећег уговора у историји кошарке, а о култном статусу у граду не треба ни трошити ријечи.

Оно што ради посљедњих година на паркету навело је навијаче да се замисле да ли је центар из Сомбора најбољи спортиста који је икада играо за неки тим из Денвера.

Дилема на друштвеним мрежама траје, а практично једини конкурент српском кошаркашу је канадски хокејаш хрватског поријекла Џо Шакић, човек који је од 1995. године до краја каријере играо за Колорадо Аваланчи.

Легендарни Шакић рођен је у канадском граду Брнаби, а родитељи Маријан и Славица били су исељеници из Југославије. Већ са четири године гледао је прву НХЛ утакмицу и заљубио се у овај спорт, а касније је идола пронашао у легендарном Вејну Грецком. Професионално је почео да игра за Квебек Нордиксе 1988. године, а у том тиму провео је читаву каријеру.

Франшиза се након неколико сезона преселила у Денвер, добија име Колораде и почела да биљежи највеће успјехе у историји. Са Шакићем као лидером тима два пута су освајали Стенли куп, а једном је хокејаш хрватског порекла проглашен и за најкориснијег играча плеј-офа.

Поред тога, Джо је доминирао у статистичким колонама, редовно играо Ол-стар утакмице и био веома важан дио репрезентације Канаде. Освојио је са националним тимом злата на Олимпијским играма, Свјетском првенству и Светском купу, што су три највећа такмичења у овом спорту.

На леду је био прави лидер, исти онакав какав је Никола Јокић ових дана на паркету. Српски центар је убједљиво најбитнији играч тима, а недавно завршена плеј-оф серија против Голден Стејта показала је да ове сезоне није могао да рачуна на велику помоћ саиграча у борби за што бољи пласман.

Ипак, и поред тога је остављао фантастичан учинак током цијеле сезоне. Јокић је блистао, па није изненађење што је у његовим рукама завршила и друга МВП награда. Наредне сезоне, у комплетном саставу, Денвер би могао да нападне и прстен, што би Сомборца учинило идолом у читавом граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана