Избор најбољих спортиста БиХ у организацији “Независних новина”: Лауреати Пудар и Муса

Г.С.
Избор најбољих спортиста БиХ у организацији “Независних новина”: Лауреати Пудар и Муса

САРАЈЕВО - Кошаркаш Џанан Муса и пливачица Лана Пудар најбољи су спортисти БиХ за 2023. годину, одлучио је стручни жири 23. Избора у организацији “Независних новина” и Радио-телевизије БиХ.

Лана Пудар је и ове године писала историју бх. спорта и пливања. Недавно је освојила бронзану медаљу на сениорском Европском првенству у Отопенију у дисциплини 200 м делфин стилом уз европски јуниорски рекорд. Ово јој је била укупно девета медаља ове године са великих такмичења. Постала је трострука јуниорска првакиња Европе и двострука свјетска јуниорска шампионка. У сениорској конкуренцији има још два одличја са Свјетског купа. Такође је испливала двије олимпијске норме за наступ на Олимпијским играма у Паризу 2024. године. Укупно је пливала 13 финалних трка на великим такмичењима.

Муса је поново блистао, овај пут у дресу Реал Мадрида. Бх. репрезентативац је био један од кључних играча “краљевског клуба” на путу ка европском трону са просјеком од 14,8 поена по мечу. Изабран је и у идеалну петорку Евролиге. Другу годину узастопно уврштен је у идеалну петорку шпанске АЦБ лиге.

Традиционално су додијељене награде у укупно 12 категорија. Епитет најбоље екипе понио је ХШК Зрињски. Награда за најбољег тренера заслужено је отишла у руке Горана Граховца, главног тренера феноменалне Лане Пудар. За најперспективнију спортисткињу и најперспективнијег спортисту проглашени су тенисерка Теа Ковачевић и пливач Кенан Драчић. Додијељена је награда и за развој спорта, а ова титула припала је Тениском савезу Републике Српске. Жири је награду за спортски узор овог пута додијелио фантастичном Исмаилу Барлову.  

Награде за животно дјело додијељене су прослављеном фудбалеру Сарајева Мирсаду Фазлагићу, чувеном рукометном виртуозу Абасу Арсланагићу, као и човјеку који је писао странице историје рукомета Јошку Станићу. Награда за животно дјело постхумно је припала фудбалској легенди Вахидину Мусемићу.

Награда за најбољу екипу у спорту особа са инвалидитетом припала је репрезентацији БиХ у сједећој одбојци, док је признање за најбољег спортисту за особе са инвалидитетом припало члану исте репрезентације Сафету Алибашићу.

Максимовићу највише гласова

Традиционално, читаоци “Независних новина” и портала овог листа гласали су за најбољег и награду је освојио млади рукометаш Козаре из Козарске Дубице Стефан Максимовић. Играч овог клуба је очигледно омиљен у свом граду и међу колегама па је добио признање као најбољи у избору читалаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана