Избор десет најбољих спортиста Републике Српске: Спортско злато Српске

Глас Српске
Избор десет најбољих спортиста Републике Српске: Спортско злато Српске

БАЊАЛУКА - Фудбалер Борца Горан Закарић понио је титулу најбољег на 67. Избору десет најбољих спортиста Републике Српске.

Најбољи фудбалер Премијер лиге БиХ за сезону 2020-21. тријумфовао је у конкуренцији 21 кандидата, а стручни жири није имао дилему када је ријеч о томе кога да изабере за првог међу једнакима. Друго мјесто припало је пливачу Николи Бјелацу, трећи је био каратиста Павле Дујаковић, четврта атлетичарка Јелена Гајић, пети ски-тркач Страхиња Ерић, шести кошаркаш Далибор Илић, седма одбојкашица Ивана Радовић, осми кајакаш Душан Мачкић, девети бициклиста Сергеј Максимовић и десети рукометаш Лука Перић.

Најбољи спортиста из Републике Српске постала је кошаркашица Саша Чађо, која је освојила златну медаљу са репрезентацијом Србије на Европском првенству у Валенсији. Најбољи тренер је Марко Максимовић, који је са Борцем освојио Премијер лигу.

Плакете за амбасадора спорта Српске припале су кошаркашком тренеру Златану Прешићу те кик-боксеру Николи Дробњаку. Плакете за специјалне и паралелне везе Републике Српске и Републике Србије у области спорта заслужили су Светислав Пешић, Соња Давидовић те рукометни савези Србије и Републике Српске. Плакете за допринос развоју спорта отишле су у руке директора Женског рукометног клуба Борац Дарка Савића и директора Кајак-кану клуба Врбас Николе Станковића, док је тениски челенџер “Српска опен” најбољи спортски догађај године.

Плакета за изузетна достигнућа у параолимпијском спорту припала је кошаркашу у колицима Влади Швраки те стонотенисеру Харису Еминовићу, док је плакета за спортски подухват године припала слијепом боксеру Огњену Којићу, који је добио највећи аплауз када је примио награду. Плакету постхумно преузела је супруга Николе Павлишина, Бранка, за све што је овај рукометни тренер и педагог урадио за живота. Младен Стојановић је најбољи спортски новинар Републике Српске у 2021. години те му је припало “Златно перо - Лимун Папић”.

Дарко Савић x3

Занимљивост овогодишњег избора представљала је чињеница да су на бини била три Дарка Савића - водитељ, директор Женског рукометног клуба Борац и кајакаш, који је био најбољи спортиста Српске 2018. године. Уједно међу награђенима су била три Максимовића, два Марка и Сергеј.

Минск

Пренос Избора десет најбољих спортиста Републике Српске амбасадор спорта Златан Прешић пратио је заједно са друговима у “Српској кафани” у Минску. Помоћни тренер Хоризонта и женске кошаркашке репрезентације Бјелорусије због обавеза није могао да лично прими награду, али је послао фотографију редакцији “Гласа”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана