ИЗ ЧАСА У ЧАС: Коначно на терену – јавио се Новак!

Г.С.
ИЗ ЧАСА У ЧАС: Коначно на терену – јавио се Новак!

МЕЛБУРН - Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић огласио се на "Твитеру" и захвалио свима што су били уз њега кроз све ово и охрабрили га да остане јак.

14.24. "Задовољан сам и захвалан судији који је преиначио моју отказану визу. Упркос свему што се догодило, желим да останем и такмичим се на Аустралијан опену. Остаћу концентрисан на то. Долетео сам овде како бих играо на једном од најважнијих догађаја пред невероватним навијачима", поручио је Ђоковић на друштвеним мрежама.

"За сада не могу да вам кажем више од једног ХВАЛА свима широм света који су ми пружали подршку и снагу и охрабривали ме да останем присебан и јак". 

Суд у Мелбурну јутрос је ослободио Ђоковића који је био у имиграционом притвору због правила о пандемији ковид 19. Аустралијски судија Ентони Кели наредио је данас да се Новак Ђоковић ослободи из имиграционог притвора.

14.05

Новак Ђоковић је слободан, он је већ био данас на терену, након што је пуштен на слободу, изјавио је брат српског тенисера Ђорђе Ђоковић. "Новак је коначно ослобођен. На слободи је", рекао је Ђорђе Ђоковић је на конференцији за новинаре након одлуке аустралијског суда да поништи одлуку федералне владе о укидању визе и депортацији Ђоковића. ... ОПШИРНИЈЕ

12.16

Од 14 часова по нашем времену односно од поноћи по аустралијском, Новак Ђоковић ће се обратити јавности

12.15

Аустралијски министар за имиграцију Алекс Хок разматра да ли да првом тенисеру свијета Новаку Ђоковићу укине визу чије је првобитно укидање поништено раније данас, саопштио је портпарол министра.
"Након данашње одлуке Федералног окружног и породичног суда по процедуралним основама, министру за имиграције Хоку остаје слобода да размотри укидање визе господина Ђоковића под личним овлашћењем за укидање, у складу са Законом о миграцији", рекао је портпарол.
Он је нагласио да министар тренутно разматра питање и да се процес наставља, јавио је Ројтерс.

11.30

​Ружне сцене виђене су на улицама Мелбурна, испред зграде у којој је Новак Ђоковић.

У једном тренутку објекат је напустио црни аутомобил, који су одмах окружили Новакови навијачи.

Иако нико није видио Ђоковића у возилу, они су га пратили неколико стотина метара.

Полиција је реаговала и попрскала их сузавцем, а било је и нагуравања па су неки навијачи прошли са лакшим повредама.

pic.twitter.com/uJ0hMXFOXQ

— Michael Miller (@MikeMillerDC) January 10, 2022

10.25

Како преносе аустралијски медији, Новак Ђоковић ће ускоро бити на слободи.

Како преносе аустралијски медији, Новак Ђоковић вечерас постаје слободан човјек и неће бити депортован.

Имиграциони министар Алекс Хок неће донијети одлуку о депортацији Новака Ђоковића вечерас, имали су око 4 сата да је донесу до поноћи, али свакако одлука може бити донијета у наредних неколико дана.

Алекс Хок може да искористи своју моћ под имиграционим актом и задржи Новака Ђоковића у притивору уколико сматра да је то исправно, али је влада донијела одлуку да је Новак Ђоковић слободан.

Очекује се да ускоро постане слободан, а коначну одлуку Алекс Хок доноси у уторак.

10.54

Објављена је комплетна документација коју је Новак Ђоковић поднео прије уласка у Аустралију.

Интеракција Новака Ђоковића и радника пасошке контроле трајао је свега неколико минута, а како стоји у званичној документацији предатој на суду, дошло је до неспоразума. ... ОПШИРНИЈЕ

 

10.26 Судска новинарка: Не хапсе Ђоковића, него га чувају

Судска новинарка аустралијског Асошијетед преса из Мелбурна Карен Свини вјерује да полиција није испред просторија у којима је Новак Ђоковић због хапшења.

Свини тврди да је полиција ту да га чува због велике медијске пажње, те да га не може ухапсити "обична" полиција, већ гранична.

Аустралијски суд је поништио укидање Новакове визе и налог за депортацију, али власти државе Викторија наводно и даље планирају да га ухапсе и депортују јер није вакцинисан.

Одлуку о томе да ли ће му виза бити коначно укинута донијеће министар за имиграцијиу Алекс Хоук.

"Полиција која је испред зграде уопште није аустралијска савезна полиција, већ она из државе Викторија, дакле локална.

Она је ту због чињенице да се народ окупља испред зграде, како навијачи Новака Ђоковића, тако и представници медија, а и због магнитуде самог догађаја;

Ако до хапшења уопште дође, то би требало да уради Гранична полиција Аустралије (АБФ), а не класична Савезна полиција (АФП), а ни једне ни друге - тренутно нема испред зграде;

Поменута новинарка очекује да се, ако до укидања визе дође, о томе прво јавност обавијести министар за имиграције;

Комби који је стигао је, вјероватно, само донио Ђоковићеве ствари из хотела / са аеродрома", написала је Свини на твитеру.

9. 30 Ђоковић: Нисам вакцинисан, два пута сам прележао корону

Најбољи тенисер свијета Новак Ðоковић рекао је на саслушању у Суду Аустралије да није вакцинисан и да је два пута прележао вирус корону. ... ОПШИРНИЈЕ

 

9.23 Ђоковићев брат: Новака хоће да затворе

Америчка новинарка Ксенија Павловић МекАтер тврди да је Ђоковић ухапшен.

Она тврди да је то сазнала од његова оца Срђана.

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић добио је Владу Аустралије пред Федералним и породичним судом у Мелбурну након што је судија Ентони Кели истакао да је пратио све смјернице и да му званичници нису на вријеме доставили адекватне информације, те да је имао валидно медицинско изузеће.

Међутим, адвокат Министра унутрашњих послова за имиграције истакао је на крају суђења да он има дискреционо право да поново укине визу Новаку Ђоковићу на основу "пријетње по јавно здравље" и да се случај поново нађе на суду.

И изгледа да се Влада Аустралије управо одлучила на ту мјеру, према најновијим информацијама које долазе из Мелбурна.

Новинар Паул Шакал, који пише за тамошњи The Age, каже да је Ђоковић добио случај на "поштовању процедуралне правде", али да званичници не вјерују да он посједује исправно медицинско изузеће.

Због свега тога имиграциони полицајци приступили поновном хапшењу Новака Ђоковића и његовој депортацији из земље.

У вези са цијелим случајем огласио се и Ђорђе Ђоковић, најмлађи Новаков брат.

"Бесане ноћи за целу фамилију, пролазимо кроз јако тешке моменте, Новак је показао колико је истрајан и колико верује у своје идеале и да је велики човек и изборио се не само за себе већ за цео свет. С друге стране имамо систем у Аустралији који је донео одлуку у корист свим чињеницама и није постојао разлог за неком другом одлуком, а сад добијамо информације да је очигледно министар унутрашњих послова изнад суда", рекао је Ђорђе Ђоковић за ТВ Прва.

"Дефинитивно је ово политика, све је ово била политика. Ми смо ангажовани на свим друштвеним мрежама и последња је информација да хоће да га затворе. Тренутно се консултујемо са адвокатима и ПР службама. Новак је са својим адвокатима у просторијама где је било суђење, а он тренутно размишља о својим опцијама. Ово је био велики пораз за аустралијске власти и ово тешко подносе".

"Да је дошао да тражи азил другачије би се опходили према њему... Имамо јавни транскрипт из суднице, они су се према њему понели као према криминалцу, а не као према спортисти"

Све зависи од једног човјека – шта сада очекује Ђоковића?

Политиколошкиња Нина Марковић Казе објаснила је шта су слиједећи кораци у случају Новака Ђоковића.

Суд је поништио одлуку о суспензији визе и депортацији, али локалне власти опет желе да га ухапсе јер није вакцинисан.

"Знамо да Алекс Хоук, министар за миграцију, тај је који ће донети одлуку о депортацији Ђоковића. Очигледно је да премијер Скот Морисон има друге намере", објаснила је Нина Марковић Казе шта нас сада очекује.

Она је навела да је "Мелбурн најзакључанији град на свијету" и навела да су људи огорчени.

"Очигледно да одлука суда није довољна", објаснила је она.

"Сада се пребацује надлежност на министра за миграцију... Најбоље би било да добије визу сталног боравка, то би било шлаг на торту у његову корист".

8.00 Судија наредио пуштање Ђоковића из притвора

Аустралијски судија Ентони Кели наредио је да се најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић ослободи из имиграционог притвора у року од 30 минута. Судија је процијенио да је одлука Владе Аустралије да укине визу српском тенисеру "ирационална". ... ОПШИРНИЈЕ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана