Ипоном до злата: Мајдов шампион Европе у џуду

Милан Зубовић
Foto: ГС

МОНПЕЉЕ - Лијепо је јуче било бити Србин у Француској. Џудиста Немања Мајдов освојио је златну медаљу на Европском првенству у категорији до 90 килограма и то само неколико минута прије него је тенисер Новак Ђоковић надиграо Григора Димитрова у финалу паришког мастерса.

Мајдов је бацио на леђа конкуренцију са Старог континента и показао да му нема равног када не мучи муку са повредама које су га прошлих година одвојиле од татамија. Година која није добро почела за свјетског шампиона из 2017. завршена је на империсиван начин. У само десет дана окитио се са два злата. Прво је освојио на Гренд слему у Абу Дабију гдје је најавио повратак у свјетски врх и потом сјајну форму потврдио на првенству Европе тако да је српска химна интонирана у Монпељеу на радост свих љубитеља ове јапанске борилачке вјештине.

Колико је снажне борбе водио са противницима најбоље показује крв на кимону која се јасно могла видјети, али све то, као и умор због пет дуела током једног дана пали су у други план када га је судија из Аустрије прогласио за побједника.

На почетку такмичења елиминисао је Карола Фубера на основу дисквалификације коју је Белгијанац зарадио због три опомене. Потом је побиједио борбеног Нијемца Јохана Ленца који се показао као нимало наиван ривал иако је тек 110. на свјетској ранг листи. Четвртфинале је донијело велику борбу са страховито јаким Кристијаном Тотом који је на крају узео бронзу кроз репесаж. Мађар је већ у првом минуту зарадио два упозорења да би и Мајдов до истека четвртог минута такође зарадио два фаула, а поен нико није освојио па се ушло у продужетак (golden score). Након минута борбе десети џудиста са свјетске ранг листе славио је против двије године старијег Мађара који је три позиције боље пласиран на свјетској ранг листи. Полуфинални меч против Михаела Зганка из Турске окончао је ипоном, минут и шест секунди прије краја и поред двије опомене које је лако зарадио па је морао бити посебно опрезан.

Финале је било прича за себе. Епска борба са актуленим олимијским шампионом, актуелним свјетским вицешампионом, освајечем мастерса у Будимпешти и Гренд слема у Тбилисију ове године као и европским прваком из 2021. трајала је осам минута и 13 секунди. Тада је стамени момак из Источног Сарајева направио ипон за своје велико славље као и свог оца Љубише који је уједно и његов тренер. Треба имати у виду да је Мајдов продужетак одрадио оптерећен двјема опоменама, а другу је зарадио 57 секунди прије краја регуларног дијела меча. Ипак, то га није поколебало да Грузијца баци на леђа за тријумф.

Немањи је ово трећа златна медаља са европских првенстава, прва у сениорској конкуренцији, а шеста укупно. Прво златно одличје освојио је 2014. године као јуниор да би исти успјех поновио двије године касније да би исте те 2016. стигао до бронзе у У23 конкуренцији. Сребром се окитио 2018. године као и 2020. године док је 2021. и 2022. остајао без одличја, а сада заблистао пуним сјајем.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана