Игокеи дерби против Звезде

Г.С. фото: Г. Шурлан
Игокеи дерби против Звезде

Кошаркаши Игокее славили су вечерас у Александровцу. У узбудљивој и у финишу неизвјесној утакмици савладали су Црвену звезду са 80:77.

Дерби сусрет 18. кола, али и досадашњег дијела сезоне АБА лиге, припао је Игокеи, која је тако забиљежила и девету побједу на домаћем терену. Александровчани су у сјајној утакмици, пред препуним трибинама дворане у Лакташима, савладали Црвену звезду резултатом 80:77 и стигли на корак од пласмана у Евролигу. Човјек одлуке био је Синиша Штембергер, који је постигао тројку у посљедњим тренуцима сусрета.  

Игокеа је боље отворила утакмицу и након три минуте је водила са 6:2. Бранко Јоровић је по обичају био најрасположенији у редовима домаћег тима, па је од тих шест поена његових било пет. На половини прве четвртине Александровчани су водили са 11:7, а три и по минуте до одласка на први мали одмор, њихова предност је, такође, износила четири поена (13:9), али онда су Београђани далекометним шутевима успјели да изједначе (15:15), а затим и поведу (15:17). Први период завршен је неријешеним резултатом 19:19.

Игокеа се брзо вратила на плус четири (23:19), а након три минуте игре у другој дионици, захваљући промашајима Звездиних играча из даљине, стекла је и највећу предност до тада (29:20). Разиграо се у тим тренуцима Милош Коматина (до тада убацио 10 поена) и домаћин је његовим поенима стекао осјетнију разлику. Ипак, Београђани су се врло брзо вратили у утакмицу и у 15. минуту смањили на само поен заостатка (30:31). Е, онда је дошао ред на кошаркаше Игокее да направе серију којом ће се поново одвојити на пристојну удаљеност. Тројкама Јоровића, Цлиффорда Хаммондса и Марка Бркића Игокеа је повела са 43:33. Највећу предност Александровчани су имали у 18. минуту када су новом тројком Хаммондса стигли до плус 11 (46:35). Звезда је до краја првог полувремена успјела да смањи, па се на паузу отишло резултатом 46:40.

Гостима је пет минута требало у другом дијелу да се потпуно примакну домаћину (52:50) и тада се распласала борба по цијелом терену. Оба тима су играла одлично и оба су имала велику подршку са трибина, с обзиром на чињеницу да Црвена звезда у овом дијелу Босне и Херцеговине има велики број навијача. Цијела трећа четвртина протекла је у потпуно изједначеној игри, што је показивао и семафор на уласку у посљедњи минут тог периода (58:58). Међутим, онда су Бркић и Филип Адамовић постигли тројке и Игокеа је у посљедњих десет минута ушла са предношћу од шест поена (64:58).

Нервозно су играчи оба тима ушли у посљедњи период, што потврђује и податак да ниједни ни други нису постигли поен двије и по минуте, прије него што је Јоровић погодио два слободна бацања. На нешто више од пет минута до краја утакмице Игокеа је водила са 68:65 и било је јасно да ће утакмица отићи у неизвјестан финиш. У 37. минуту Хаммондс је убацио тројку за 77:70, али ни Звезда се није предавала. На минут и 44 секунде до краја “црвено-бијели” су поенима Де Марцуса Нелсона са линије слободних бацања смањили на минус два (75:77), а преко Бориса Савовића из доскока и изједначили. Остало је тада да се одиграју још 44 секунде. У веома узбудљивој завршници, код резултата 77:77 Игор Ракочевић је прво промашио тројку, али није Синишта Штембергер и то на 2,9 секунди до краја. Била је то тројка која је Игокеи донијела велику побједу, 15. у сезони.

Синиша Штембергер, кошаркаш Игокее:

“Била је ово феноменална утакмица у фантастичној атмосфери. Играли смо против великог тима, али и ми смо показали да смо велика екипа. Игром случаја пресудили су моји поени, али сви моји саиграчи, заједно са стручним штабом, су заслужни за побједу. Надам се да су и навијачи на трибинама уживали у утакмици онолико колико смо ми на паркету”.

Борис Савовић, кошаркаш Црвене звезде:

“Никада није лако када се изгуби утакмица у посљедним тренуцима. Борили смо се, али овога пута је Игокеа имала више среће. Атмосфера је била сјајна, а овом приликом бих честитао домаћину на тријмфу”.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана