Игокеа у јуниорској Лиги шампиона: Нови европски изазови

Милан Зубовић
Игокеа у јуниорској Лиги шампиона: Нови европски изазови

МИЕС - Јуниорски тим Игокее налази се међу десет клубова који ће бити учесници првог такмичења ФИБА Лиге шампиона за младе кошаркаше до 18 година.

Руководство европског огранка свјетске куће кошарке потврдило је покретање самосталног европског такмичења за јуниоре. Десет клубова из осам земаља бориће се за титулу, а домаћин премијерне сезоне биће турски Тофаш. Биће играно у двије дворане у Бурси и први шампион у историји биће познат 15. априла. Поред тима из Александровца у премијерној сезони учествоваће Херцлија, Јерусалим (Израел), Нимбурк (Чешка), Остенде (Белгија), Тенерифе, Мурсија (Шпанија), Лудвигзбург (Њемачка), Ритас (Литванија) и Тофаш.

- Једина смо екипа из АБА лиге у новом такмичењу и потрудићемо се да формирамо што јачи тим из годишта 2005. и 2006. У априлу нас чека Фајнал фор АБА лиге и биће захтјевно да одговоримо захтјевима оба такмичења. Вријеме пред нама морамо што боље искористити да што спремнији дочекамо то такмичење, будемо конкурентни и што боље се представимо. Тренутно не знамо које су наше могућности и домети јер не знамо довољно екипе против којих ћемо играти. Знам да домаћин турнира много добро ради с млађим категоријама, а вјерујем да ће и остале екипе радити доселекцију - рекао је тренер Игокее Слободан Кецман.

Жријеб је планиран у фебруару, када ће десет тимова бити подијељено у двије групе од по пет тимова, а такмичење почиње 11. априла. Након три дана мечева у групи, двије најбоље екипе у свакој групи наставиће такмичење у полуфиналу, док ће трећа и четврта екипа у групама играти у утакмицама за пласман од петог до осмог мјеста, док ће се посљедњи у групама разигравати за девето мјесто.

- Омладинска кошаркашка Лига шампиона јесте иновативан пројекат који ће задовољити потребе више клубова. Такође је и логичан еволутивни корак у нашем континуираном настојању да помогнемо његовању младих европских играча и обезбиједимо им оптималне услове за постизање резултата на високом нивоу. Лига шампиона има евиденцију озбиљних, значајних напора у том правцу, с правилом домаћих играча. Обавеза учесника јесте то да имају најмање пет домаћих играча на свом списку, односно играче који су спортски израсли у том окружењу као камен-темељац наших прописа. Штавише, наша награда за најбољег младог играча указала је на талентоване играче који су постали НБА играчи и звијезде репрезентација - рекао је извршни директор кошаркашке Лиге шампиона Патрик Комнинос.

Ф4 АБА лиге

Трећи пут заредом јуниори Игокее изборили су наступ на Фајнал фору АБА лиге гдје ће пред њих још наступити Црвена звезда, Мега и Цедевита Олимпија. Још није познато ни вријеме нити мјесто одржавања турнира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана