Хрватски тренер Мирослав Блажевић: Ставим голмана у напад и напуним стадион

Агенције
Хрватски тренер Мирослав Блажевић: Ставим голмана у напад и напуним стадион

Загреб - Легендарни хрватски тренер Мирослав Блажевић је познат као тренер без длаке на језику, али и као велики шоумен.

Гдје год је Ћиро радио оставио је дубок траг. Анегдоте се ређају као на траци, али једна је посебна из времена када је на почетку каријере био тренер Лозане. Наиме, Блажевић се са челницима клуба договорио да ће добити премије за сваку утакмицу на којој буде више од седам хиљада гледалаца, па се досјетио сјајне идеје.

- Видим на тренингу нашег голмана, швајцарског репрезентативца Ерика Бургенера како зна с лоптом, разумије фудбал, простор, има идеју. Ма, немам шта размишљати. Најавим у новинама да ће ми он играти на мјесту центарфора. И дође 27.000 људи, да човјек и гол, ето - рекао је Блажевић.

Послије тога Лозана је била апсолутни хит у Швајцарској, па се тражила и карта више.

- Још и данас се о томе прича у Швајцарској. Бургенер је касније направио сјајну каријеру, био је дугогодишњи голман и капитен репрезентације. Људи моји, то вам се догодило на Градском стадиону у Лозани, тамо гдје се одржава велики атлетски митинг, тамо гдје Јусеин Болт јурио попут вјетра. Ево, мало сам тражио, нашао сам и датум те утакмице, било је то 27. фебруара 1977. године. Послије смо имали стално пун стадион и добро смо играли. Увијек се добро игра кад створиш добру атмосферу. Само кад се сјетим како су сви били изненађени, а била је то добра одлука, јер тај голман је знао да игра фудбал боље од многих играча - написао је Ћиро на својој службеној страници.

УЕФА тражи 16 екипа за себе

Највећи успјех у каријери Блажевић је направио 1998. године када је освојио треће мјесто са Хрватском на Свјетском првенству. Тада су на Мундијалу први пут учествовале 32 екипе док ће од 2026. њихов број порасти на чак 48. Стога је предсједник Европске фудбалске уније Александар Чеферин рекао да ће Европа тражити од Међународне фудбалске федерације најмање 16 мјеста за своје репрезентације на СП 2026. године. Идуће године Мундијал ће бити одржан у Русији и на њему ће наступити 32 екипе од којих је 13 из Европе плус Русија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана