Црногорски и хрватски ватерполисти "заратили" због назива которског базена

Танјуг
Foto: Профимедиа

ЗАГРЕБ - Хрватска ватерполо репрезентација и сви хрватски клубови бојкотоваће утакмице са црногорским ватерполистима на градском базену у Котору све док се не промијени име тог спортског објекта.

То је за загребачки Јутарњи лист потврдио државни секретар Министарства туризма и спорта Јосип Павић након што је црногорска Победа објавила причу о још једном проблематичном отвореном питању између Црне Горе и Хрватске.

Градски базен у Котору, наиме, све до августа 2021. носио је назив "Никша Бућин", по црногорском антифашисти који се борио против четника, али је Скупштина општине Котор већином гласова, након обнове базена, преименовала објекат по легендарном црногорском ватерполисти, али и, како преноси загребачки дневник, "чувару смјене страже злогласног логора Морињ, Зорану Џимију Гопчевићу.

"Назив градског базена „ Зоран Џими Гопчевић“ у Котору је додатно једно од отворених и неријешених питања између Хрватске и Црне Горе",  став је Министарства туризма и спорта Хрватске.

То се наводи у допису хрватског министарства упућеном 15. јула ове године предсједнику Ватерполо савеза Младену Дрнасину, са препоруком да ватерполо клубови из Хрватске не гостују и не играју на градском базену у Котору док се не промијени име базена.

У допису, који потписује државни секретар Министарства туризма и спорта Јосип Павић, наводи се да је ова препорука донијета након савjетовања са Министарством спољних и европских послова, којим руководи министар Гордан Грлић Радман.

У допису хрватског министарства туризма и спорта, који је прослијеђен и на неколико адреса у Црној Гори, попут Ватерполо савеза Црне Горе и ватерполо клубова, каже се да је разлог за овакву одлуку, јер градски базен у Котору, одлуком Скупштине општине Котор, носи назив по Зорану Гопчевићу, једном од, како се наводи, "командира страже логора Морињ у којем су за вријеме великосрпске агресије на Републику Хрватску били заточени, малтретирани и убијани хрватски цивили и бранитељи, а о чему постоје бројна свједочанства хрватских заточеника тог логора".

"Одлуком о називу базена омаловажене су жртве и нанесена штета међусобим односима Хрватске и Црне Горе. Додатно, назив базена у Котору је једно од отворених и неријешених питања између Хрватске и Црне Горе. Док градски базен у Котору не промени спорни назив, ватерполо репрезентација и клубови из Хрватске своје утакмице могу играти на свим осталим спортским базенима у Црној Гори", наводи се у допису.

О овој препоруци и разлозима за њено доношење упозната је, кажу, и кровна европска организацију European Aquatics.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана