Хитне мјере НБА лиге – дозвољена замјена за сваког зараженог играча

ГС
Foto: Илустрација

НБА лига и Асоцијација играча постигли су договор у недјељу увече о правилима која дозвољавају додатну замјену играча у ковид кризи.

Измјењена правила ступила су на снагу у недјељу увече и остаће на снази до 19. јануара – када ће лига дати тимовима даље смернице о томе како ц́е се ствари даље одвијати.

Према споразуму, сваком тиму ће бити дозвољено да доведу заменског играча за сваки позитиван случај ЦОВИД-19 који се појави на његовом списку.

Дакле, ако тим има пет позитивних случајева ЦОВИД-19, на пример, може да доведе пет играча за замјену.

У међувремену, тимови ће морати да доведу најмање једног играча за замјену ако имају два позитивна случаја ЦОВИД-19; најмање два ако имају три позитивна случаја; и најмање три ако имају четири или више позитивних случајева.


Такође, сваки пут када се од тима тражи да потпише уговор са играчем, тај играч мора бити на располагању до почетка прве утакмице тима након што НБА одобри дозволу за потписивање новог играча.

Сви заменски играчи који буду потписали такође се нец́е рачунати у годишњу плату тима и нец́е додати потенцијалном плац́ању пореза на луксуз.

То је значајна промена за тим попут Бруклин Нетса, који су међу тимовима који се тренутно суочавају са највећом епидемијом ЦОВИД-19.
Нетси су одложили недељну утакмицу против Денвер Нагетса као и меч против Вашингтон Визардса овог уторка.

Како преноси ЕСПН, сваки играч за замену кога би Нетси требало да доведу, ако би се његова плата рачунала у порез на луксуз, коштао би их отприлике 500.000 долара.

Као део споразума, НБА и НБПА ће укинути ограничење броја утакмица којима је "двосмерном" играчу дозвољено да буде на активном списку тима.

Према претходном споразуму који су две стране склопиле протеклог лета, постојао је лимит од 50 утакмица. Сада то ограничење више не постоји, а играчи добијају измењену стопу ако буду активни у више од 50 утакмица ове сезоне.

НБА је одложила пет утакмица у недељу: три које су биле предвиђене за недељу (Нју Орлеанс Пеликанс – Филаделфија 76ерс, Кливленд Кавалирс – Атланта Хокс и Нагетс – Нетс), као и Орландо Меџик – Торонто Репторси у понедељак и Визардс – Нетс, као резултат наглог пораста позитивних случајева ЦОВИД-19 у лиги током прошле недеље.
Десетине играча су прошле недјеље ушле у здравствене и безбједносне протоколе, укључујуц́и звезде као што су Кевин Дурант, Джејмс Харден и Кајри Ирвинг из Бруклина, бек Милвоки Бакса Јанис Андетокумбо и бек Хокса Треј Јанга, заједно са тренером Лос Анђелес Лејкерса Френком Вогелом.

Први тим који је претрпио значајан ударац усљед ковида, Чикаго Булси, вратили су се у акцију у недјељу увече, први пут од када су одложене утакмице у уторак против Детроит Пистонса и четвртак против Репторса. Булси су у Чикагу победили Лејкерсе 115:110.

Како је број позитивних случајева растао широм лиге, тимови су се трудили да попуне своје спискове играчима за замјену како би остали изнад минимума од осам активних играча неопходних за играње НБА утакмице.

У суботу увече Нетси и Меџик су заједно имали само 17 доступних играча, односно заједно нису могли да рачунају на чак 24.

Неколико тимова се тренутно креће око границе од осам играча, поред оних за које је било предвиђено да играју у утакмицама које су захтевале одлагање у недјељу, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана