„Гран при Бањалука” на Мањачи ће окупити бициклисте из цијелог свијета

Д. Кондић
„Гран при Бањалука” на Мањачи ће окупити бициклисте из цијелог свијета

БАЊАЛУКА - Бициклистички клуб Самит из Бањалуке 18. августа на језеру Мањача организује трку брдског бициклизма „Гран при Бањалука” која ће окупити стотињак такмичара из цијелог свијета.

Од прве трке коју је овај клуб организовао прошло је већ 13 година, а посљедњих неколико издања уврштено је у категорију UCI 1, што је довољно признање да организатори раде сјајан посао.

Било да се вози на Бањ брду, тврђави Кастел или као што је сада први пут случај на Мањачи, оцјене комесара увијек су највише, а повратак истих тимова свједок да је у Бањалуци све свима потаман. Трка је ове године дио пројекта „ZGP”.

- Како бисмо привукли што више такмичара и повећали квалитет одлучили смо да се, га тако кажем, удружимо са клубовима из Приједора и Бихаћа, па ће трка трајати три дана, 18, 19. и 20. августа. Иако свако ради свој дио посла, показао се да је ово добра одлука јер до сада имамо око 100 пријављених такмичара. Највише је Словенаца и Француза, а ту су и бициклисти из Велике Британије, Мађарске, Аустрије, Њемачке... Очекујемо да ће на старту бити представника више од 25 нација - рекао је предсједник БК Самит Никола Соковић.

Језеро на Мањачи идеално је за овај вид такмичења. Круг око језера дуг је 4,3 километра, а стаза врло занимљива.

- Постојећу стазу нисмо много преправљали, само смо убацили неке техничке елементе како би била интересантнија и захтјевнија. Од оних који су је пробали добили смо позитивне повратне информације. Осим такмичарки и такмичара у категорији елит, наступиће и јуниорке и јуниори, а упоредо ће бити одржана и трка за лигу Републике Српске и БиХ, тако да очекујемо око 200 бициклиста у свим категоријама - рекао је директор „Гран при Бањалука” Алекса Црнчевић који је и сам некада био одличан такмичар.

О најзвучнијим именима учесника још је рано говорити јер су пријаве у току, а познато је ко ће наступити од домаћих представника.

- Наш клуб представљаће Маја Суботић, Драган Суботић и Стефан Пејановић, док ће наступити и Приједорчанин Синиша Лукић. С обзиромна то  да је трка из категорије „Гран при Бањалука” 1 много бодова је у игри, па и из тог разлога очекујемо долазак бициклиста из самог свјетског врха. Ми као организатори поносни смо на чињеницу да нам се по седам, осам пута враћају исти тимови и бициклисти - рекао је Соковић.

Организацију такмичења помогли су Град Бањалука, Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, те Центар за развој пољопривреде и села.

- Посебно се захваљујемо власнику угоститељских објеката „Шљивно” у Туристичко рекреативном центру Мањача, Мирославу Мишковићу. Он нам је десна рука и сигуран сам да је ово почетак интензивније сарадње јер имамо у плану да идуће године организујемо много више професионалних и рекреативних догађаја у овом лијепом комплексу – нагласио је Соковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана