Графичка новела “Дијего Армандо Марадона” објављена на српском језику: Митови и истине о животу фудбалског бога

Б. П.
Графичка новела “Дијего Армандо Марадона” објављена на српском језику: Митови и истине о животу фудбалског бога

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Макондо” објавила је премијерно стрип “Дијего Армандо Марадона” италијанског сценаристе и цртача Паола Касталдија на српском језику.

Оригинално издата у Италији ова графичка новела о животу и дјелу легендарног аргентинског фудбалера стекла је култни статус, који је додатно добио на значају након Марадонине трагичне смрти 2020. године.

Италијанска “Република” написала је за овај стрип да је у питању искрена и изненађујућа књига, у којој се поезија и истина укрштају, а да не противријечје па чак и обогаћују једна другу.

Сам Касталди рекао је да је ова књига рођена случајно током вечере са Гвидом Останелом, извршним директором издавачке куће “Beccogialla”, гдје је првобитно објављена.

- Разговарао је са Гвидом о могућем новом наслову који бисмо заједно направили и он ми у одређеном тренутку каже да већ неко вријеме траже аутора за тему о Марадони. У том тренутку лице ми се озарило. Био је то сан који ће се остварити. По рођењу сам Миланац, али Наполиста спортске вјере, због мог оца који је рођен у Напуљу. Одрастао сам уз Марадонине голове у видео-рекордеру. Идеја да то испричам у стрипу ме је одушевила - казао је Касталди.

Он је додао да је одмах знао да неће правити класичну биографију, јер већ постоји и превише таквих биографија о Марадони.

- Од почетка смо имали једну фиксну тачку: не правити једноставну биографију. Стрип је морао да одговори на питање које себи постављају многи изван Напуља: зашто га тако воле Наполитанци? Дакле, морали смо објаснити шта је он представљало за тај град, који се током осамдесетих у остатку земље видио као тумор који треба искоријенити. Зашто је играч који је већ важио за најјачег на свијету стигао из Барселоне 1984. године и зашто је дјеловао као нешто из другог свијета, пошто није изабрао један од богатих и тимова сјевера који су навикли да канибализују првенство освајајући трофеје за трофејима. Изабрао је јадни Напуљ, без освојеног “Скудета”. И овдје смо одлучили да прикупимо приче које би могле да буду симбол друштвеног искупљења које је Дијегов долазак представљао за Напуљ - објаснио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана