Градска управа одговорила "романтичарима": БК БСК није ни аплицирао за средства

Дејан Кондић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Из Градске управе Бањалука стигао је одговор на прозивку из Бициклистичког клуба БСК, у којој су „романтичари“ прозвали град како им нису одобрили средства прошле и ове године.

Саопштење Градске управе преносимо у цијелости:

- Од 2018. године односно доношењем нових програмских докумената финансирања спорта у Бањој Луци, успостављен је јавни позив  као основни начин за добијање јавних средстава из буџета Града Бања Лука за финансирање спортских организација, односно суфинансирања програмских активности, пројеката и организације спортских такмичења или спортских манифестација.

С тим у вези, све регистроване спортске организације на подручју Бање Луке, дужне су да се пријаве на јавне позиве из области спорта које расписује Град Бања Лука, а ти јавни позиви расписују се увијек у исто вријеме, и то од 1. јуна до 1. јула текуће године за наредну буџетску годину и трају 30 дана.

Имајући у виду да се средства додјељују путем јавног позива, градоначелник нити било ко други не може забранити финансирање било којег спортског колектива, те је јасно да је ријеч о неистинитим наводима.

Одлуку о учешћу на јавном позиву доноси искључиво спортска организација, а према свим евиденцијама ресорног Одјељења Бициклистички клуб „БСК“ није се пријавио ни на један од укупно три јавна позива из области спорта, која су била расписана у трајању од 30 дана. На овај начин наведена спортска организација није ни могла бити уврштена у Програм развоја спорта Града Бања Лука са приоритетним областима финасирања за 2024. годину.

Осврнувши се на наводе руководства Бициклистичког клуба „БСК“ да је „буџет од 5.000 КМ на годишњем нивоу који је Град одвајао сраман од“, из Одјељења наводе да се буџетска средства добијају на основу остварених спортских резултата у једној такмичарској години, поштујући све остале критеријуме и буџетски оквир, односно да висина додијељених средстава зависи од остварених спортских резултата и бодова.

Овом приликом Град позива Бициклистички клуб „БСК“ да се благовремено пријави на јавне позиве, али и да тежи остваривању што бољих спортских резултата, какве заслужује клуб који слави 125 година постојања - стоји у саопштењу Градске управе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана