Град свјетлости неспреман улази у завршницу припреме за Олимпијске игре 2024. године

ГС
Град свјетлости неспреман улази у завршницу припреме за Олимпијске игре 2024. године

Организатор највећих свјетских спортских игара скратио буџет због пандемије, инфлације, недостајаће квалитетан превоз, приступне рампе.

Париз је неспреман дочекао финале Лиге шампиона у фудбалу, може ли се изборити са организацијом ОИ од 26. јла до 11. септембра 2024. године.

Агенција АФП сумња, јер превише је проблема због инфлације, скраћење буџета за организацију, превоз, али и допинг контроле.

Још у 2020. години организатори су скратили буџет за 400 милиона због пандемије корона вируса, а инфлација је направила додатни проблем и беспарицу. Продаја улазница за ОИ почеће тек у децембру, организаторима недостаје спонзора.

“Организатори су јако шкрти што се тиче буџета”, рекао је АФП-у, извор упознат са ситуацијом.

Прошлог љета, фирма основана за надзор изградње олимпијских борилишта и друге инфраструктуре, укључујући мостове и аутоцесте, повећала је прорачун на четири милијарде еура. Само 1,55 милијарди од тог износа биће сплаћено из јавних средстава и очекује се помоћ државе аз додатне трошкове.

Проблем је и саобраћај јер је Париз један од најпопуларнијих туристичких градова на свијету а већ сада има проблеам сда приливом туриста, док се одустало од двије нове линије метроа, које су требале бити изграђене баш за Олимпијске игре.

Штрајкови радника у градском саобраћају изазивају додатну забринутост, јер већ сда постоји мањак возача у градском превозу.

Недостају приступи за особе с инвалидитетом, иако су у том погледу направљени значајни помаци, а то би могао бити велики проблем током Параолимпијаде.

Допинг контроле су додатни проблем јер је вођство прекасно кренуло у формирање антидопинг организације. Толико касно да је Међународни олимпијски одбор (МОК) изразио “озбиљну забринутост”.

Тестирања спортиста током ОИ Париз 2024. биће одговорност Међународне организације за тестирање на допинг (ИТА), али организатори Игара морају помоћи с логистиком како би контроле радиле исправно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана