Горан Дојчиновић, аутомобилиста из Бањалуке: Трке ЦЕЗ-а нови изазов

Милан Зубовић
Горан Дојчиновић, аутомобилиста из Бањалуке: Трке ЦЕЗ-а нови изазов

БАЊАЛУКА - Аутомобилиста из Бањалуке Горан Дојчиновић одавно је покорио све брдске и кружне стазе широм Републике Српске и БиХ, док ове године жели да направи искорак на међународној сцени.

Дојчиновић планира да наступи у Централноевропској зони (ЦЕЗ) која је много захтјевнија од такмичења која вози скоро 30 година, али за то су му потребна много већа финансијска средства. Наиме, конкурентан аутомобил је основа свега јер без добре машине нема ни доброг резултата. Сам Дојчиновић истиче да има велику подршку пријатеља који су остали вјерни некада веома популарном ауто-мото спорту, али да ентузијазам појединаца некада није довољан ако нема новца за путовања, смјештај, дијелове.

- Чекам да буде објављен календар такмичења и направим конкурентан аутомобил. Још не знам у којој ћу класи возити. Преговарамо за класу Д5 коју сам возио прошле године, а можда ћу возити и у Д2. Планирам да возим трке у Котору, Сплиту, Цазину и Србији, а ако буде могућности у Аустрији и Италији. Планирам да одвезем пет-шест трка јер се само тако може направити неки добар пласман на крају. Помогло ми је Министарство породице, омладине и спорта као и предсједник Републике Српске Милорад Додик мада је потребно још средстава да средим ауто и будем конкурентан. Минимални буџет је неких 15.000 евра, док остали такмичари имају по 50, 70 или чак 100.000 евра на располагању - изјавио је Дојчиновић за “Глас Српске”.

Трке Централноевропске зоне нису му непознате јер их је возио током 2023. године и требало би да му послуже као увертира за предстојећу сезону.

- Покушао сам изаћи на међународну сцену и возио сам пет трка Централноевропске зоне (ЦЕЗ). Међутим, ту нисам могао да будем конкурентан јер сам возио класу по перформанс фактору па ме закачила класа 2.0, а у матичној држави сам возио 1.6. Имао сам опцију да спремим ауто за 2.0, али не бих имао новца да изађем на трке и ишао сам на варијанту да идем по тим правилима и припремим ауто по тим спецификацијама да може проћи технички. Возио сам пет трка, неконкурентно. Завршио сам као осми у пласману и да сам возио трку у Цазину помјерио бих се на четврто мјесто, али једноставно имао сам хаварију мотора и недостатак средстава - истакао је Дојчиновић.

У наредној сезони има једну велику жељу.

- Желим да представим Републику Српску и БиХ на међународној сцени и тако заокружим неку своју причу, јер се надам да могу возити још три-четири године. Надам се да ће почети и домаће првенство гдје имам жељу и мотивацију да освојим још једну дијамантску кацигу што ми није далеко. Ипак, више би ми значила професионална титула након 25 година бављења спортом током којих сам скупио 18 титула шампиона БиХ (14 на брдским тркама и четири на кружним) док у републици Српској имам 23 титуле - додао је Дојчиновић.

Возач осваја дијамантску кацигу након освајања три златне кациге, а златна кацига се освоји након што се освоје три првенства заредом или пет пута на прескок. Дојчиновић је једини везао 12 титула у БиХ на брдским тркама што су практично четири златне кациге. У СФРЈ и СРЈ једини који има дијамантске кациге је Жељко Банићевић.

- Не поредим се са њим, јер ми је он био један од идола када сам био дјечак као и Танасије Тане Куваља мада су они из неког другог времена. Једини сам освајач три дијамантске кациге на просторима Балкана. Прву дијамантску кацигу освојио сам 2011. и сада 2021, а у БиХ сам једини освајач дијамантске кациге коју сам добио 2014. године. Дијамантску кацигу у Републици Српској има једино Мирослав Јосиповић, а у БиХ нема нико - навео је Дојчиновић.

Занимљиво је да је дијамантску кацигу из 2021. добио тек након три године.

- Проглашење шампиона за 2021, 2022. и 2023. годину одржано је у Бијељини и тек сада сам физички преузео дијамантску кацигу коју сам освојио 2021. године због правно-техничких компликација у Савезу. Током 2022. није било сезоне већ нешто као Куп градова, а 2023. су биле друге дисциплине (оф роуд) тако да сам практично то добио за 2021. годину - закључио је Дојчиновић.

Одбио Албанију

Дојчиновић је открио да је прошле године одбио уносну понуду да промијени спортско држављанство.

- Возио сам ЦЕЗ трку у Албанији гдје су колеги из Тузле и мени понудили да пређем у њихов савез. Понудили су ми уговор на пет година и ауто какав хоћу те да возим под њиховом заставом. Понуда је била примамљива, али сам је одбио из моралних и патриотских разлога. Људи су долазили са аутима на којима пише држава Косово што је мени било смијешно и потакло ме да покушам доћи до мало озбиљнијих финансија и да представљам Републику Српску и возим под њеном заставом. Желим да освојим ЦЕЗ титулу па да се видимо на тој мапи - рекао је Дојчиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана