Голден Стејт надиграо Далас за велико НБА финале

ГС
Foto: Танјуг/АП

Кошаркаши Голден Стејта надиграли су тим Даласа са 120:110 у петом мечу финалне серије и са 4:1 у победама постали прваци Западне конференције и први финалисти главног дуела за шампионски прстен НБА лиге.

Тим је до побједе предводио Клеј Томпсон, а свој допринос је дао и српски интернационалац Немања Бјелица.

Тим "Ратника" је без великих проблема и дилема дошао до шестог НБА финала у посљедњих осам година, дозволивши Даласу само у трећој четвртини да на кратко преузме иницијативу и мало умањи двоцифрену предност.

Уз одлично шутерско вече Клеја Томпсона, који је био најефикаснији играч меча, пресудна за побједу је била игра одбране у којој се истицао српски интернационалац Немања Бјелица.

У неколико наврата Бјелица је сјајно зауставио Луку Дончића, а за двадесетак минута игре постигао је 5 поена уз 6 скокова и 3 асистенције.

Клеј Томпсон је био незадржив и меч завршио са 32 поена уз 2 скока и 3 асистенције, Стеф Кари је сјајно разигравао саиграче уз 15 поена, 3 скока и 9 асистенција, а Кевон Луни је доминирао у скоку и са седам офанзивних и 11 дефанзивних скокова био нерјешив проблем за Меверикс.

Иако је меч завршио као најефикаснији играч свог тима, Луку Дончића синоћ није служио шут.

Меч је завршио као други на листи стрелаца са 29 постигнутих поена али је имао неуобичајено лош проценат шута са 10/28 из игре и погодио је само 3 тројке из чак 13 покушаја.

За МВП-а финалне серије Западне конференције изабран је Стеф Кари који ће заиграти шесто велико НБА финале у каријери чиме се још једном прифружио легендарним играчима међу којем се налазе Бил Расел, Вилт Чемберлејн, Карим Абдул Џабар, Меџик Џонсон, Тим Данкан и Леброн Џејмс.

Послије двије године паузе, Вориорси ће војевати финални битку за четврти шампионски прстен у посљедњих осам година, а до почетка финалне серије имају седам дана одмора док чекају да сазнају да ли ће им противник бити Бостон или Мајами који губи са 3:2 у серији, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана