Гамбит окупља преко 300 младих шахиста

Дарко Драгичевић
Гамбит окупља преко 300 младих шахиста

БАЊАЛУКА - Трећи међународни шаховски фестивал “Трофеј Бањалуке 2023” у организацији Гамбита окупиће више од 300 учесника. Овај фестивал одржаће се у Бањалуци 26. и 27. августа.

Немања Шипка, предсједник Гамбита истиче да је ријеч о једном од највећих турнира у кадетској конкуренцији до 16 година. Првог дана такмичења биће одржан турнир у екипној, док је у недељу планиран у појединачној конкуренцији.

-Ријеч је о јединственом концепту, првенствено због екипног турнира. Мислим да ће то празник шаха јер ће на једном мјесту бити окупљени млади шахисти из региона, а из Бањалуке ће бити послата веома лијепа слика. Најважније је да дјеца друже што је и највећа вриједност оваквих манифестација. Наш клуб користи сваку прилику да узврати гостопримство. Имамо одличну сараднју са клубовима из Републике Српске, Србије и Црне Горе - рекао је Шипка. Ово је само једна од манифестација које клуб организује а годишње је ту и шест гранд прија. Такође након турнира три такмичара Гамбита ће наступити на Европском првенству у Румунији, што је доказ успјешног рада овог клуба који постоји од 2008. године.

Генерални покровитељ манифестације је потпредсједник Републике Српске Давор Прањић.

- Шах је спорт који треба да има приоритетно мјесто када је ријеч о едукацији јер су уз њега стасали бројни интелектуалци и лидери. Шах је у 40 земаља уврштен као наставни предмет, што говори о значају рекао је Прањић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана