Фудбалски клуб Војводина обиљежио 109 година постојања

Srna
Foto: ФК Војводина

Фудбалски клуб Војводина данас је прославио 109. рођендан, а поводом тога положен је вијенац на спомен-плочу у Темеринској улици у Новом Саду, на мјесту гдје је основан на данашњи дан 1914. године.

Прије сто девет година, у Темеринској улици број 12, у тадашњој штрикерској радионици Саве Шијакова, група ученика некадашње Велике српске православне гимназије /данашње Гимназије "Јован Јовановић Змај/, практично је у илегали основала први српски клуб у Новом Саду, с обзиром на то да су, уочи самог почетка Првог свјетског рата, у граду постојала још само два мађарска и један јеврејски клуб.

Члан Управног одбора ФК Војводина Петар Ђурђев истакао је значај овог клуба за Нови Сад и за српски фудбал, клуба који је изњедрио бројне фудбалере свјетске класе и то ће наставити да чини.

Он је нагласио да је оснивање Војводине тада било херојски чин, када се окупила група младића, вођених љубављу према спорту и свом народу, ријешивши да направе тај акт побуне и храбрости и оснују спортско друштво за српску заједницу у Новом Саду, објављено је на сајту ФК Војводина.

- Колико су то биле тешке године и зла времена показује и то да је тада аустријски цар Јозеф Први укинуо сву аутономију коју су Срби некада имали у Аустроугарској... У таквом моменту, када је све што је српско било под присмотром и на нишану, група младића и наших хероја са Роткварије, Подбаре и Салајке, у тајности су основали тај клуб, симбол попут античког хероја - навео је Ђурђев.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић честитао је данас 109. рођендан управи и играчима Фудбалског клуба Војводина, који, како је истакао, може да се подичи, не само дугом историјом, већ и новим успјесима и развојним пројектима.

- Фудбалски клуб Војводина или од миља Стара дама, с годинама не губи сјај, напротив, постаје само јачи и трофејнији - нагласио је Ђурић.

Он је пожелио играчима, члановима управе клуба, да наставе да нижу успјехе, његују тимски дух и чувају репутацију коју су им у аманет оставиле претходне генерације Војводине.

- Ви сте бренд Новог Сада и желим вам сјајне резултате, нове трофеје и да трајете још дуго. Нови Сад ће увек бити поносан на своју Вошу. Срећан 109. рођендан - навео је Ђурић.

Предсједник Фудбалског клуба Војводина Драгољуб Збиљић рекао је да је данас обиљежен 109. рођендан Старе даме из Новог Сада и истакао да му је велика част да представља клуб са таквом традицијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана