Фудбалске намјештаљке цвјетају током короне

Б92
Foto: Илустрација

Азијска кладионичарска мафија воли да намјешта утакмице у лигама где се не врти много новца – ту се играчи, тренери и судије најлакше купују.

Пандемија је угрозила буџете многих клубова, па се и манипулације појачавају.

Годинама југоисток Азије важи као рај за намијештање фудбалских утакмица. У том региону са 650 милиона становника, од запада Индије до истока Кине, нема много лига у којима нису откриване манипулације. Против тога се боре у Малезији, у Лаосу су утакмице такође намијештане.

Азијска фудбалска конфедерација (АФК) је 2017. казнила 22 играча и званичника доживотном забраном учешћа у фудбалским надметањима. Недавно је малезијски савез потврдио да се води истрага због двије утакмице из октобра.

Кладионичарска мафија у овом региону користи то што су играчи и тренери овдје лоше плаћени, а често сасвим остану без зарада.

"Чим клубови више не плаћају играче, преваранти стижу", каже Стив Дарби који је као тренер радио у Вијетнаму, Лаосу, Малезији и Сингапуру.

"Ниси добио паре три мјесеца, мораш да плаћаш кирију и храниш двоје дјеце. А онда ти неко понуди шестомјесечну плату за једну утакмицу. Мислим да је то најчешћи разлог за намјештаљке."

То потврђује и истраживачки новинар Деклан Хил који је написао више књига о намјештању мечева.

"У земљама попут Тајланда, Индонезије, Камбоџе и Вијетнама корупција је распрострањена у лиги и тимовима", каже он за Дојче веле.

"Кад клубови не плаћају играче, остатак посла завршава хијерархија у тиму гдје старији играчи натјерају млађе да учествују у превари", додаје Хил.

Ствар је шира од овог региона. Рецимо, прије десет година је у моћној јужнокорејској К-Лиги преко педесет играча и тренера било укључено у манипулације. У очи пада што су многи играчи прихватали малу суму од око двије хиљаде евра да намјесте меч.

Како нам прича Дарби, старији играчи често раде за преваранте и старају се о томе да сви држе језик за зубима.

"Како би ствар била профитабилна, најбољи играчи морају да буду укључени."

У преваре су често умешани и тренери, чак и судије. Тако је врхунски кинески судија Гонг Ђианпинг 2003. осуђен на десет година затвора након што је признао да је намјешта утакмице.

АФК сарађује са швајцарском фирмом Спортрадар која анализира међународни спорт и трага за назнакама превара. Андреас Краних, пословођа задужен за спортски интегритет у тој фирми, хвали приступ АФК и каже да је број намјештених утакмица између 2013. и фебруара 2020. опао за 21 одсто.

Али, онда је дошла пандемија.

"Ковид је био прекретница, то је поново долило уље у ватру", каже Краних.

Први разлог је економске природе. Празни стадиони, одгођена такмичења – клубови су суочени са падом прихода. Штедјело се прије свега на највећем издатку, а то су плате играча.

"Они који вуку конце превара су брзо схватили да су многи спортови финансијски угрожени у пандемији“, каже новинар Хил. „А кад је мање пара, играчи, судије, тренери и предсједници клубова су подложнији."

Краних томе додаје да и криминалци профитирају од хоумофиса, дакле рада на даљину.

"Прије су организоване криминалне групе или појединци морали да физички ступе у контакт са играчима. Сада дигитално покушавају хиљаду пута и један покушај ће им проћи – а поруке које се шаљу су шифриране."

Почетком ове године је Спортрадар јавио да око 40 одсто сумњивих утакмица отпада на лиге од трећег ранга и ниже, или на омладинска такмичења.

"Почетком 2020. није се ни играо фудбал", подсећа Краних.

"За букмејкере је то била бизарна ситуација. Били су у очајничкој потрази за новим спортовима. Са преварантима је исто. Кад нема спорта, нема ни намјештаљки. Тако су почели да се баве врстама спорта које им раније нису падале на памет.“

Ту се прије свега мисли на е-спорт, односно такмичења у видео-играма. Јер, на њих пандемија скоро да нема утицаја.

У јуну је шесторо професионалних играча добило жестоке казне јер се један од њих кладио против свог тима и онда подмитио колеге како би изгубили.

Краних додаје да су манипулације утакмица глобални проблем.

"Ако полиција и надлежни не реагују, ми можемо да откривамо сумњиве утакмице колико хоћете – ништа се неће десити."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана