Фудбалери Србије покушаће у Лисабону послије дуго времена да скину озбиљан скалп: Велика побједа чека се 11 година

Дејан Марић
Фудбалери Србије покушаће у Лисабону послије дуго времена да скину озбиљан скалп: Велика побједа чека се 11 година

ЛИСАБОН - Осамнаести дан јуна 2010. године у књигама српског фудбала, нажалост, још стоји као посљедњи датум тријумфа “орлова” над неком елитном репрезентацијом (Њемачком, 1:0). И зато с нестрпљењем очекујемо да видимо да ли ће ова категорија бити “апдејтована” уносом “14. новембар 2021. године, Португалија.”

Тада, наиме, чета Драгана Стојковића јуриша на Лисабон с циљем да оствари побједу која би јој, без обзира на епилог синоћњег боја Ираца и Португалаца, гарантовала пласман на Свјетско првенство сљедеће године у Катару.

Србија са Пиксијем на кормилу има потенцијал да се приближи елитном кругу свјетског фудбала. Уосталом, чињеница да у седам квалификационих испита ниједном није поклекла, те да се у београдској бици против Кристијана Роналда и друштва вратила након 0:2, јасно осликава њен квалитет. Многи, зато, вјерују да је ово идеалан тренутак да Душан Тадић, Александар Митровић, Душан Влаховић и друштво начине тај кључни, посљедњи корак.

На тај начин би, у неку руку, и сапрали гријехове својих претходника који од поменутог меча са “панцерима” на Мундијалу у Јужноафричкој Републици нису успјели да узму мјеру иједном иоле озбиљнијем противнику. И не само то. “Орлови” су од тада играли на само једном великом такмичењу, планетарној смотри у Русији, а и на њој су се обрукали, не рачунајући почетно славље против Костарике.

Уз мундијалске поразе од Бразила и Швајцарске, фудбалске фанове још пече бламажа на “Максимиру” против Хрватске, затим онај фамозни ђеновски пораз од Италије службеним резултатом, домаћи шамар против Белгије, двоструки неуспјех у окршају са Данском, “петарда” против Украјинаца... Листа је баш дуга.

Недјељни ривали Португалци у посљедњих пет дуела са Србима имају учинак од три побједе и два ремија. И то је још један разлог због којег би идеалан завршетак једног поглавља била побједа “орлова” предвођених Драганом Стојковићем Пиксијем, човјеком који је као голобради клинац прије 37 година у Оеирашу срушио ту исту Португалију голом са “креча”. Било, поновило се.

Стојановић: За гол више

Тренер у стручном штабу Србије Стеван Стојановић зна рецепт против Португалаца:

- За гол више, офанзивом на офанзиву. Својствено рођеним победницима, онима који су научили да славе у играчком опусу, да би касније све пренели на тренерски колосек. Голови, голови… Све због голова. И никад не сметнути са ума, узети под обавезно, трчање од почетка до краја утакмице, изгарање које заслужује респект, како год да се заврши. Дајеш себе, дајеш душу, дајеш све за Србију, ти си успео, сви ће скинути капу, одати признање, нико те неће мрко погледати. Очи у очи. Стално.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана