Финале кошаркашког Купа Републике Српске: Борац и Леотар играју за трофеј

Милан Зубовић
Финале кошаркашког Купа Републике Српске: Борац и Леотар играју за трофеј

БАЊАЛУКА - Финале кошаркашког Купа Републике Српске биће одиграно вечерас од 20 часова, у којем ће се за трофеј борити Леотар и Борац.

“Црвено-плави” имају прилику да донесу трофеј у Бањалуку након 2008. године, а Борац је девет пута славио у финалу, док је то Леотару пошло за руком два пута (2003. и 2020). Борац у овај сусрет улази као фаворит, чему у прилог иду добра издања у Лиги БиХ (9-3), док у АБА 2 има десет тријумфа и један неуспјех. Бек домаћег тима Срђан Гаврић вјерује да ће екипа наставити са добрим издањима након добрих партија током трећег “балона” регионалног такмичења.

- Освајање Купа нам је императив, јер је познато да Борац дуго није освојио тај трофеј. Играмо на нашем паркету, пред домаћом публиком и морамо да добијемо ову утакмицу. Морамо вратити Борац у врх, тамо гдје припада по квалитету и за сада смо на добром путу. Леотар је јака екипа, која има 11 домаћих играча, што дјелује нестварно. Сјајно играју у Лиги БиХ. Ипак, мало су искуснији од нас и вјерујем да их можемо сломити енергијом, као што је то био случај у првом одмјеравању снага ове сезоне када смо се тешко извукли на њиховом паркету. Морамо задржати енергију са балон турнира која ће нас одвести до побједе. Имали смо три дана да одморимо и надам се да ће публика поново бити наш шести играч - рекао је Гаврић.

Екипа Леотара није путовала кући након тријумфа у Мркоњић Граду против Младости, већ је стигла у Бањалуку. Требињци се надају да могу помрсити конце домаћем тиму којем препуштају улогу фаворита. Никола Ђурасовић играће своје четврто финале. Два пута је славио са Леотаром 2003. и Борцем 2008, док је поражен са Славијом.

- Тријумфом против Младости поново смо ухватили добар ритам и у добром расположењу дочекујемо финале те се надам да ће “Борик” бити пун. Борац се вратио у форму након неких пораза, добро је одиграо балон турнир након пораза од Хелиоса, тако да има улогу фаворита, али се и ми нешто питамо. Искуством и мирноћом одговорићемо њиховој енергији - поручио је Ђурасовић.

Побједник Купа Српске стећи ће прави наступа на завршном турниру Купа БиХ којем ће Бањалука идућег викенда бити домаћин. Уједно, побједник вечерашње утакмице у полуфиналу ће одмјерити снаге са Широком (субота, 20 часова), док ће се у првом полуфиналу састати Игокеа - Слобода (17 сати).

Трофеји

Највише трофеја у Купу Српске има Игокеа 11, док је Борац скупио девет. Младост из Мркоњић Града три пута је стигла до пехара, а Леотар два пута. По једну трофеј у својим витринама имају Младост (Гацко), Славија (Источно Сарајево) и Студент Игокеа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана