Филип Боровићанин, нови члан Аризоне и нада српске кошарке: Путевима Кера, Кида, Игодале и Ристића

ГС
Филип Боровићанин, нови члан Аризоне и нада српске кошарке: Путевима Кера, Кида, Игодале и Ристића

Србија ће од наредне сезоне имати новог представника у NCAA кошарци, и то на престижном Универзитету Аризона. Млади Филип Боровићанин одабрао је Вајлдкетсе за наставак каријере и тако постао нови Србин који ће се опробати у универзитетској кошарци.

Боровићанин ће тако ићи путем којим су ишли између осталих Стив Кер, Шон Елиот, Лук Волтон, Гилберт Аренас, али и Душан Ристић и Иван Раденовић, преноси РТС.

-Аризона има један од најбољих кошаркашких програма на свету и свакако ми то импонује, као и чињеница која су све кошаркашка имена облачила њихов дрес. Историја кошарке на Аризони је заиста импресивна. Много пута су ми спомињали Раденовића и Ристића, који су очито оставили јако добар траг тамо, чак сам са Душаном имао и прилику да разговарам и дао ми је савете који ће ми, верујем, јако значити – каже Боровићанин који је приказао запажене партије у Првој регионалној лиги Србије, гдје је у дресу Бека биљежио у просјеку 20 поена, девет скокова и четири асистенције.

Боровићанин је имао занимљив развојни пут, пошто је у Беко дошао из Црвене звезде.

-Кључни моменат се догодио када сам упознао тренера Ненада Петронића са којим сам имао прилику да сарађујем неких пола године пробно, када смо моја породица и ја увидели да су његов ентузијазам, посвећеност, знање и љубав према кошарци другачији од онога са чиме сам се сусретао у пређашњем периоду. Тада моја породица и ја одлучујемо да кренемо путем који је несвакидашњи овде. Прешао сам из Звезде у Беко, где могу данас рећи да све оно што ми је речено и обећано првог дана у потпуности је спроведено у дело. Иако су ме многи одвраћали од Бека, сматрам да је то био прави потез, и да могу да вратим време, опет бих исто урадио - рекао је Боровићанин.

Престижни Универзитет Аризона изразио је велико интересовање за младог српског кошаркаша. Амерички представници неколико пута су долазили у Београд, са детаљним планом за Боровићанина.

Ријечи хвале према српском кошаркашу имао је тренер Аризоне Томи Лојд.

-Филип је феноменалан младић који долази из сјајне породице из Србије. Веома је талентован, поседује вештине и потенцијал за велики напредак. Веома смо узбуђени што ће играти за нас и што ћемо гледати његов напредак у дресу Аризоне - изјавио је Лојд.

Филип додаје да је све већи број српских кошаркаша у Америци, у великој мејри утицао на углед српске кошарке у свијету.

-Када причамо о угледу српске кошарке у Америци, без сумње вам могу рећи да сви они јако добро знају одакле долазе Јокић, Богдановић, Бјелица и многи други. Ипак, оно што ме је изненадило је њихово познавање европских кошаркашких прилика и утицаја наших тренера и играча на њих – додаје.

Боровићанин има тек 18 година, висок је 205 центиметара и покрива позиције бека шутера и крилног кошаркаша, игра му је разноврсна, али како и сам каже, постоји много простора за напредак.

-Заиста мислим да у будућности у свим сегментима има простора за напредак, али тренутно ако себе поредим са америчким играчима свакако највише треба да порадим на атлетским способностима. На питање шта су моје највеће предности, волео бих да то неко други каже уместо мене – истиче Боровићанин.

Сан готово свакако кошаркаша јесте да се једног дана опроба у НБА лиги, а ништа другачији у томе није ни млади Боровићанин. Српски кошаркаш ипак жели потпуно да се посвети Аризони и успјеху са Вајлдкетсима.

-У овом моменту размишљам само о новом изазову који је преда мном. С обзиром на то да је Аризона прошле године дошла у “Sweet 16”, волео бих да у наредној сезони помогнем екипи да остваримо жељене резултате, а можда и дођемо до титуле. С друге стране, не бих био искрен ако бих вам рекао да ми мисли у будућности нису усмерене ка НБА лиги. У сваком случају то је још увек далеко од мене, тако да не желим тиме да се оптерећујем, већ да задржим фокус на дневним дешавањима и идем корак по корак – истиче кошаркаш.

Филип је за сада био члан разних селекција репрезентације Србије и наглашава да је позив за национални дрес највећа част за њега и његову породицу. 

-Био сам члан репрезентативних селекција, али стицајем околности на последња два такмичења нисам учествовао. Једном због коронавируса, а други пут због повреде колена, због чега ме је доктор репрезентације ослободио обавеза. Позив репрезентације за мене је част и о томе се ни код мене, ни у породици не поставља питање - додаје Боровићанин.

За крај, Филип је открио ко су његови кошаркашки узори, те чије "фазоне" краде.

-Кошаркашких узора имам више, али издвојио бих Милоша Теодосића и Стефа Карија. Они су кошаркаши које када гледам уживам и чије размишљање у игри покушавам да схватим - закључује Филип.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана