ФИФА: Украјинским играчима дозвољено да пређу у стране клубове изван прелазног рока

Anadolija
Foto: Илустрација

ЦИРИХ - Међународна фудбалска федерација (ФИФА) објавила је да је украјинским играчима сада дозвољено да пређу у стране клубове, чак и ако је период регистрације затворен.

Према саопшењу на службеној страници, одлука ФИФА-е о трансферу је привремена, а недавни догађаји у Украјини довели су до потребе за додатним појашњењем у вези с регистрацијом играча украјинске националности у клубовима који су повезани с другим савезима. “

У складу с тим, Биро Вијећа ФИФА-е је данас одлучио да измијени Анекс 7 Регулације статуса и трансфера фудбалера - РСТП - како би украјинским играчима пружили прилику да се региструју, ако им буде дозвољено да напусте земљу у складу с важећим правилима о прекограничном кретању украјинских држављана.

Стога, Анекс 7 сада јасно објашњава да украјинским играчима може бити дозвољено да буду регистровани у другом клубу чак и ако је период регистрације затворен у савезу клуба у којем се намјеравају регистровати. Осим тога, нове измјене појашњавају да клубови имају право регистрирати највише два професионална играча који су имали користи од изузетака предвиђених Анексом 7.

Тумачење Анекса 7 је такођер измијењено како би се пружила јасноћа и прецизност ових најновијих амандмана“. навели су из ФИФА-е.

Из ФИФА-е су навели да позивају на брзи прекид непријатељстава између Русије и Украјине и да ће наставити да пажљиво прате ситуацију у Украјини како би осигурали да регулаторни оквир одражава сваки развој догађаја. Рат Русије и Украјине, који је почео руским нападом 24. фебруара, изазвао је међународну осуду, довео до финансијских санкција Москви и подстакао егзодус глобалних фирми из Русије.

Најмање 726 цивила је убијено, а 1.174 рањено у Украјини од почетка рата. Истовремено, више од три милиона људи избјегло је у сусједне земље, према процјенама Уједињених нација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана