Ферстапен побједник хаотичне трке у Јапану, зачудио се када су му рекли да је освојио титулу

Танјуг, Aгенције
Ферстапен побједник хаотичне трке у Јапану, зачудио се када су му рекли да је освојио титулу

ТОКИО - Возач Ред Була, Холанђанин Макс Ферстапен, освојио је данас другу узастопну титулу у шампионату Формуле 1, пошто је побиједио у трци за Велику награду Јапана на стази Сузука.

Холанђанин је тријумфом у Јапану остварио 32. побједу у каријери и 12. у сезони. Трка, која је почела је по јакој киши и лошој видљивости, прекинута је већ у трећем кругу после излијетања са стазе возача Ферарија, Шпанца Карлоса Саинца.
Настављена је послије више од два сата. Према правилима, трка је морала да буде завршена за три часа, али би се возачима додијелио мањи број бодова.
Међутим, одлучено је да се возачима додијеле сви бодови, што је Ферстапену донијело другу титулу у Ф1.

Видеоснимак реакције Ферстапен а када је сазнао да је првак постао је брзо хит на друштвеним мрежама. Низоземац је остао у чуду и ни сам није вјеровао да је први те је очекивао да ће за трофеј морати чекати до наредне утрке.

Представнике свога тима зачуђено је питао да ли су сигурни да је он првак и да ли може ићи да слави. Реакција је постала вирална.

Испоставило се да му је титулу омогућило то што је Шарл Леклерк кажњен с пет секунди и пребачен с друге на трећу позицију. Такође, додијељен је максималан број поена, иако је утрка скраћена, тако да је Верстаппен на крају понио титулу првака свијета.

Ферстапен је изјавио да је његов тим имао невјероватну сезону у шампионату Ф1.

-Ово је лудо, емоције су веома помијешане. Освајање титуле, какву годину смо имали. Веома сам захвалан свима који су дали допринос овом успјеху, цијели тим је радио. Осим тога, рад који смо имали са Хондом сваке године са сталним напретком је веома емотиван, посебно овдје - рекао је Ферстапен послије трке.

Друго мјесто у Јапану припало је Мексиканцу Серхиу Перезу из Ред Була, који је до те позиције дошао после казне од пет секунди за возача Ферарија Шарла Леклера. Леклеру је на крају припало треће мјесто.

Четврти је трку завршио Естебан Окон из Алпина, а пето мјесто је припало Британцу Луису Хамилтону из Мерцедеса.

Бодове су још освојили Нијемац Себастијан Фетел (Астон Мартин), Шпанац Фернандо Алонсо (Алпин), Британац Џорџ Расел (Мерцедес), Николас Латифи (Вилијамс) и Ландо Норис (Мекларен).

Ферстапен је четири трке пре краја шампионата освојио 366 бодова, док је Перез други са 253.

Наредна трка у шампионату Ф1 биће вожена 23. октобра за Велику награду САД у Остину.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана