Ево шта је све Ангелина Топић зарадила освајањем сребрне медаље на Европском првенству

ГС
Foto: Агенције

РИМ- Историјски скок преко 1.97 метара у финалу Европског првенства у Риму Ангелини Топић је донио сребрну медаљу, што је њен највећи успјех у сениорској каријери. А још увијек нема ни 19 година.

Најмлађа српска представница у "вјечном граду" је успјела да се избори и са кишом и са малим "штуцањем" на 1.93 и покаже свима да је будућност њена. Тако је само оправдала форму из Дијамантске лиге и недавно оборен лични и национални рекорд.

Испред ње такмичење је завршила само Јарослава Махучик из Украјине, која је злато освојила и прије двије године у Минхену, када је Ангелина дошла до бронзе.

Овај успјех би Ангелину требало да помери на треће мјесто свјетске листе висашица, гдје би требало да претекне Ирину Герашченко, која је у Риму дошла до бронзе. Испред остају Махучик и Аустралијанка Никола Олислегерс.

Врло је занимљиво то што за сребро њој не следује никаква новчана награда, макар не од Европске атлетике, која је принцип додјеле новца увела тек за овај шампионат, али...

Укупно 500.000 евра подијелиће десет атлетичара и атлетичарки са најбољим перформансом на ЕП (према ренкингу Свјетске атлетике), односно по пет у мушкој и женској категорији. Како би расподјела била колико толико фер, категорије су подијељене у више група, па шансе за награду имају и они који се боре у на папиру мање атрактивним дисциплинама.

Овај податак само продубљује питање које се већ дуго времена провлачи, па би у неком наредном периоду требало додатно размислити о овоме у оквирима Старог континента, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана