ЕУ и УЕФА покрећу рекламну кампању за уштеду енергије

AA
Foto: Uefa

БРИСЕЛ - Европска унија (ЕУ) и Европска фудбалска асоцијација (УЕФА) покрећу рекламну кампању за подизање свијести јавности о уштеди енергије.

У циљу подизања свијести о уштеди енергије, рекламни спот у трајању од 30 секунди емитоваће се на телевизији током утакмица такмичења која се у Европи одржавају у организацији УЕФА-е као што су Лига првака, Европска лига и национална такмичења.

Реклама ће потакнути јавност на примјену практичних мјера у свакодневном животу, као што су гашење непотребног свјетла, снижавање температуре у затвореном простору и недржање врата фрижидера отвореним у дужем временском периоду.

Потпредсједник Европске комисије Франс Тимерманс изјавио је да се посљедице рата у Украјини осјећају у Европи и свијету у виду енергетске кризе.

"Сљедећих неколико зима ће бити тешке", казао је Тимерманс, додајући да располажу неопходних средствима да одговоре на овај изазов.

"Једноставни кораци могу направити велику разлику, као што видимо и у реклами. Ако снизимо температуру за један степен, можемо уштедјети 10 милијарди кубних метара гаса", рекао је он.

Тимерманс је нагласио да је уштеда енергије од великог значаја у борби против климатске кризе и за зеленију будућност Европе.

Након руског напада на Украјину, Европска унија је увела санкције Москви, а Русија је заузврат увелико смањила испоруке природног гаса Европи.

Земље ЕУ-а су потом одлучиле подузети одређене мјере с циљем уштеде енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана