Експонати водених спортова од данас у Музеју спорта

Душан Репија
Експонати водених спортова од данас у Музеју спорта

БАЊАЛУКА - Сви становници Бањалуке и околних градова моћи ће у наредном периоду да у дворани "Борик" пропутују кроз историју гледајући експонате пет дисциплина које се деценијама иза нас одвијају на Врбасу.

Седму поставку у Музеју спорта под називом "Спортови на Врбасу" обогатили су Рафтинг клуб Кањон, Дајак клуб, Ронилачи клуб Бук, Спортско риболовно друштво "Бањалука", а експонатима су овјековјечени и традиционални скокови са Градског моста.

- Желимо да посјетиоци виде што више ствари, али и да скренемо пажњу на нашу прелијепу ријеку.

Излагачи имају шта да представе јер су већ 100 година активни. Надам се да ће ова поставка бити добар мотив посјетиоцима да се опробају у некој од ових дисцилина на Врбасу - рекао је директор ЈУ СЦ "Борик" Ненад Талић.

Богату ризницу медаља, али и два организована Свјетска првенства иза себе има Рафтинг клуб "Кањон" захваљујући којем се о Бањалуци и Српској чуло на свим меридијанима.

Дајак као аутохтона бањалучка вјештина све је популарнија међу туристима, а изграђено је и пристаниште на Врбасу. Велике заслуге за то иду на рачун Андреја Замоле, неприкосновеног владара "зелене ријеке".

- Прикупили смо доста ствари и детаља о дајак чамцима који постоје колико и Бањалука. Имамо и дијелове који су стари више од 100 година, а ту су и фотографије као свједок неких давних времена - рекао је Замоло.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана