Злато за Мајдова на Гренд слему

Милан Зубовић
Foto: ИЈФ

АБУ ДАБИ - Сјајан повратак на велику сцену приредио је најбољи џудиста из Републике Српске Немања Мајдов који наступа за Србију.

Са златном медаљом око врата вратиће се у своје Источно Сарајево са гренд слема у Абу Дабију гдје је на путу до најсјајнијег одличја савладао пет противника. 

Тренутно 15. џудиста са свјетске ранг листе био је слободан у првом колу да би затим на путу до злата у другом колу славио против Канађанина Луиса Крибера Гањона. 

У трећем колу био је бољи од Румуна Влада Висана док је борбу за полуфинале ријешио ипоном против Аустријанца Томаса Шарфетера након два минута борбе. 

Полуфинале је донијело велику борбу против Естонца Клена Кристофера Каљулаида којег је добио са 1:0, након продужетка односно у голден скору (golden score). 

У финалном дуелу категорије до 90 килограма побиједио је Шпанца грузијског поријекла Тристанија Мосаклишвилија са 1:0, такође након продужетка. Ривал му је био познат одраније и већ га је добио фебруара ове године на гренд слему у Тел Авиву да би сада поновио исти резултат. Бронзане медаље припале су Мађару Кристијану Тоту и Грузијцу Ђорђију Јабниашвилију. 

Мајдову је ово осма медаља са гренд слемова, а друго злато док је прво освојио у Бакуу 2019. године. Да му леже наступи у Уједињеним Арапским Емиратима, потврдио је ове године након што је прошле стигао до бронзане медаље, а гдје је бронзани био још 2016. године. 

Са њим је у Абу Дабију био његов отац Љубиша који је уједно и његов тренер од почетка каријере. 

Због опоравка од повреде Мајдов ове године није имао много успјеха као раније и забиљежио је само два седма мјеста на гренд слемовима. Прво у Тел Авиву током фебруара, а потом и Бакуу прије мјесец дана. 

Још је наступио на мастерсу у Будимпешти, Свјетском првенству у Дохи те гренд слемовима у Паризу и Ташкенту гдје га није било међу првих осам тако да освајање златне медаље представља велики успјех свјетског шампиона из 2017. године. 

Други представник Србије Александар Кукољ није поновио успјех Мајдова и поражен је у финалу категорије до 100 килограма од Армана Адамијна из Русије.

ЕП у Монпељеу

Већ 3. новембра очекује га Европско првенство у француском Монпељеу. На смотрама Старог континента до сада је освојио пет медаља, два злата, два сребра и једну бронзу. 

Прије три године био је други, као и 2018. док је 2014. и 2016. био шампион у јуниорској конкуренцији, а исте године стигао је до трећег мјеста на У23 шампионату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана