Џудо клуб Борац реализује сјајан пројекат у сарадњи са ЈУ Центар "Заштити ме": Дјечји осмијех највећа награда

Дарко Драгичевић
Џудо клуб Борац реализује сјајан пројекат у сарадњи са ЈУ Центар "Заштити ме": Дјечји осмијех највећа награда

БАЊАЛУКА - Џудо клуб Борац у сарадњи са Центром "Заштити ме" покренуо је сјајан пројекат за дјецу са посебним потребама. Наиме, након дуго припрема, проучавања и осмишљавања тренинга покренут је пилот пројекат инклузивног џуда.

И тако је почела једна прелијепа прича која сад окупља све више малишана. Стрпљиви рад, сјајно осмишљени тренинзи и постепено увођење у спорт измамили су дјечије осмијехе. А посебна радост било је такмичење са другарима који већ тренирају џудо и који су помагали својим тренерима професору Мили Шикману и Младену Вуковићу.

ГЛАС: Како сте дошли на идеју за пилот пројекат и како иде сарадња са Центром "Заштити ме"?

ШИКМАН: Када смо прије годину дана почели да одржавамо тренинге за наше чланове у просторијама Центра, дошли смо на идеју да препоручимо џудо дјеци која похађају наставу у поменутом центру. Наиме, сматрали смо да и ова дјеца имају право да равноправно изаберу спорт којим желе да се баве. Како до тада нисмо имали искуство у раду са овом популацијом, приступили смо проучавању обимних материјала Специјалне олимпијаде везане за овај спорт, како бисмо израдили програм инклузивног џуда. Након тога, у договору са директорицом Центра и родитељима дјеце, одлучили смо да кренемо у практичну реализацију пројекта. Иако смо до детаља сачинили програм рада и осмислили структуру тренинга прилагођеног дјеци са потешкоћама у развоју, морам признати да је инклузивни џудо био велики изазов и за мене лично, као и тренера Младена Вуковића, који има ИЈФ лиценцу. Ипак, уз подршку Центра и заједно са родитељима упустили смо се у активност и већ могу рећи да смо презадовољни на који начин се одвијају тренинзи.

ГЛАС: Колико овакви тренинзи помажу дјеци да развију своје способности и, као што само име пројекта каже, да се укључе у спортске активности?

ШИКМАН: Џудо је олимпијски, параолимпијски и спорт Специјалне олимпијаде, што га чини невјероватно разноликом и инклузивном активношћу, погодном за све узрасте, полове, способности и инвалидитет. Као такав је препоручени спорт и оцијењен је као најбољи спорт за развој дјеце од најранијег узраста. Кључ инклузивног џуда је да обезбиједимо занимљиво искуство, које је уједно безбједно за све учеснике, а резултати у побољшању свих аспеката живота и рада ових лица су обећавајући. Џудо омогућава да кроз редовно познавање и вјежбање џудо техника, унапређење свих психомоторних могућности појединца, укључујући просторне и перспективне оријентације, побољшава здравље, развија агилност, равнотежу, брзину, координацију и флексибилност, поспјешује игру кроз повлачења, гурање, пузања, скок, котрљања, падове, зглобне и самосталне координације обје руке и стопала, између осталих. Овај пројекат реализујемо кроз неколико фаза. У првој, дјецу упознајемо са џудом као спортом, затим постепено укључујемо редовне чланове клуба у заједничке тренинге, док ћемо накнадно извршити профилисање дјеце у зависности од њихових функционалних капацитета. Специјална олимпијада познаје пет нивоа вјештине за дјецу са потешкоћама у развоју, од којих прва два могу да се укључују у такмичарски дио, док су остали нивои тзв. разиграни рандори, чији је циљ да дијели рандори са другим члановима и уз њихову помоћ практикује џудо.

ГЛАС: Какве су биле реакције малишана кад су прије мјесец дана почели с радом, да ли је код њих било треме?

ШИКМАН: Посебно нас радује како су ова дивна дјеца прихватила џудо, у прилог чега иде и чињеница да ниједно дијете до сада није одустало, напротив, континуирано се повећава група. Приступ у раду је у потпуности индивидуалног карактера. То значи да је потребно да сваком дјетету приђемо понаособ и провјежбамо одређену активност. Већ смо успоставили позитивну интеракцију. Рецимо, право одушевљење је завладало када су дјеца први пут обукла кимоно и крочила на татами. Затим, када смо направили прве падове напријед и назад. Коначно, стигли смо до бацања и то је оно што за сада практикујемо уз обострану радост свих присутних у сали. Сада је то већ редовна активност. Срећу и љубав коју показују ова дјеца не може ништа да замијени, они једноставно стварају јединствен осјећај угодности и боравак с њима је благодатан.

ГЛАС: Важан сегмент тренинга свакако је и социјализација дјеце, колико им у томе помаже чињеница да с њима раде и ваши такмичари који су сличних година?

ШИКМАН: То је и најважнији сегмент у којем се у пуном капацитету остварује инклузија. А управо на татамију и у кимонима смо сви једнаки. Инклузија се у ширем смислу залаже за очување идентитета појединца након његове интеграције у друштво, док се принцип инклузије заснива на томе да и околина нешто научи од мањина. Мислим да смо ове принципе у потпуности остварили у нашем клубу. Уједно се дјеца и најбоље разумију, помажу једни другима, учимо их међусобном поштовању. Када питамо дјецу из секције инклузивног џуда кога желе да им демонстрира неку вјештину, увијек прво бирају ученика из клуба који је обично њихов вршњак. Они се тада осјећају поносно што могу да науче своје колеге некој вјештини, тако да овдје имамо инклузију у пуном смислу ријечи.

ГЛАС: Вјерујем да Вам је највећа награда осмијех тих малишана, а да ли имате подршку надлежних институција с обзиром на друштвени значај који има овај пројекат?

ШИКМАН: Управо тако, највећа сатисфакција јесу осмијеси дјеце и њихова радост. Ово је прилика да покажемо друштвену одговорност и можда будемо примјер и другим спортским клубовима да учине исто. Због тога пројекат реализујемо властитим средствима, обезбиједили смо опрему, тј. кимоно за сваког члана појединачно, као и дио спортских реквизита. Наш програм инклузивног џуда је хуманитарног карактера, односно потпуно је бесплатан за чланове ове секције, а тако ће и остати док год реализујемо ову активност. Ово је прилика да позовемо и остале заинтересоване да нам се прикључе на потпуно равноправним и једнаким основама. Како будемо напредовали, а с циљем да држимо ниво професионалног рада и развијемо успјешан и одржив инклузивни џудо, сигурно ће бити потребна сарадња са институцијама и другим друштвено одговорним субјектима како бисмо на најбољи начин промовисали ову дјелатност. Заједно можемо отворити врата онима којима је то самима теже. Закључио бих изреком Габријела Гарсије Маркеса: "Човјек има право да гледа другог одозго једино када треба да му помогне да се усправи".

Тренер шампион

Тренер Младен Вуковић освојио је златну медаљу на Европском првенству за ветеране које је одржано у Словенији. Вуковић је славио у категорији до 90 килограма, а остварио је четири побједе и на путу до злата савладао представнике Италије, Словеније, Француске и Пољске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана