Џудо клуб Борац реализовао сјајан програм: Дјечији осмијех највећа награда

Дарко Драгичевић
Џудо клуб Борац реализовао сјајан програм: Дјечији осмијех највећа награда

БАЊАЛУКА - Дјечији осмијех је највећа награда. У то су се увјерили сви који су били на додјели диплома за ученике програма инклузивног џуда у организацији Џудо клуба Борац.

Сјајну замисао реализовали су тренери Миле Шикман и Младен Вуковић, који су окупили малишане са потешкоћама у развоју и са њима радили осам мјесеци. И на крају су сви дочекали да одраде заједнички тренинг на којем је било пуно смијеха и дружења.

Малишани су се и прије заједничког тренинга често дружили, тако да је управо то највећа побједа овог програма јер су се дјеца са потешкоћама у развоју уклопила у друштво и стекла нова пријатељства. На крају су били пресрећни кад су им додијељене и дипломе.

Тренери у клубу су пресрећни због напретка, али главни циљ је социјализација дјеце и њихово укључивање у друштво.

- Сад смо постигли нови ниво да можемо организовати заједнички тренинг такмичара нашег клуба и малишана који су похађали адаптивни џудо. То значи да су дјечаци који су похађали адаптивни ниво достигли одређени степен вјештине да могу заједно да раде са својим вршњацима уз наш надзор и асистенцију. То је крајња сврха инклузије, да их заједно укључимо да буду равноправни, да дијелимо татами, струњачу и да уз игру, ми то зовемо разиграни рандори, и ова дјеца осјете благодети спорта - истакао је Миле Шикман.

Током програма дјеца су поправила своје физичке особине, а учитељи су дали максимум да их што више социјализују и то сматрају највећом побједом.

- Могу да кажем да смо имали изазовну ситуацију зато што имамо дјецу са различитим врстама болести и у различитим старосним категоријама, тако да смо им се прилагодили па смо радили често и индивидуалне тренинге. Видимо задовољавајући напредак јер дјеца могу да раде основне вјештине, колут напријед, пад, хватања и бацања. Они јако воле да се друже са дјецом из матичног клуба која такође воле да буду са њима и да их подржавају. Долазили су раније на тренинге и постали су другари. Ти осмијеси и дружења су нам највећа награда. Планирамо да адаптивни џудо проширимо и на другу популацију особа са инвалидитетом - истакао је Шикман.

А колико дјеци значе признања и дружење, свједочио је и велики аплауз за другаре који су завршили програм.

- Волим да тренирам и да се дружим са другарима, тренирам пет мјесеци и свашта сам научио - рекао је Жарко Мачкић, док је Кенан Смаилагић дозивао најбољег друга:

- Лазар је мој друг и он ми помаже.

Млади џудиста Борца Лазар Бубњевић истиче да воли да ради са својим другарима.

- Тренирали смо заједно и волимо да се дружимо са нашим пријатељима. Долазили смо и раније и драго нам је што напредују. Они су тако добри и сви напредујемо, а посебно смо захвални тренерима који свима помажу - рекао је Лазар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана