Џудо клуб Бањалука једини учесник из Европе на турниру у Санкт Петербургу

Душан Репија
Џудо клуб Бањалука једини учесник из Европе на турниру у Санкт Петербургу

БАЊАЛУКА - Џудисти ЏК Бањалука биће једини учесници из Европе на Међународном турниру у Санкт Петербургу, а предсједник клуба Зоран Ћуп каже да није постојала никаква могућност да одбију позив побратима из клуба Турбостројитељ, иначе врло блиском предсједнику Русије Владимиру Путину.

 У времену када руски спортисти, клубови и репрезентације трпе санкције због војне операције у Украјини, на адресу Бањалучана стигао је позив који се не одбија, чак ни у случају да након наступа буду санкционисани.

- Џудисти се воде срцем, а увијек смо ту за пријатеље посебно кад се налазе у невољи. Прави пријатељи, браћа се показују у невољи, у добру је лако добар бити. Нико се брата не одриче. Ово је наш трећи одлазак у Санкт Петербург и врло сам поносан што ћемо бити једини клуб из Европе. Обично на турниру учествују џудисти из 17, 18 земаља свијета, па иако осим нас неће бити Европљана тај број се неће смањити, јер учествују клубови из већине земаља некадашњег СССР-а - рекао је Ћуп.

Због ситуације која је потресла цијели свијет и трансфер у највећу земљу планете могућ је само из Београда. Авионске карте скупље су тродупло у односу на 2019. годину, па је у помоћ прискочио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Он је човјек који разумије спорт и велико му хвала због тога што нам је платио авионске карте које за десет чланова коштају 20.000 марака. Без те помоћи и поред огромне воље једноставно не бисмо могли да отпутујемо - рекао је Ћуп.

Експедиција из Бањалуке од десет чланова данас лети у Санкт Петербург, а турнир почиње сутра и траје до 17. јуна. Турнир се одржава у дане када је овај град домаћин Економског форума, па нема сумње да ће све бити на највишем могућем нивоу. Посебно јер он носи назив по покојном Анатолију Рахљину великом тренеру и практично другом оцу Владимира Путина. Први човјек Русије неколико пута до сада је отварао турнир, за који тренер у ЏК Бањалука Дејан Ћуп каже да је јачи од Европског првенства у конкуренцији кадета.

- Ово је сигурно најјаче такмичење на којем учествујемо. Џудо се у Русији и земљама насталим распадом Совјетског савеза тренира у школама, па је турнир у неку руку јачи од континенталног шампионата. На првенству Европе наступа по један представник сваке земље, док овдје у једној категорији може да наступи више џудиста из исте земље - закључио је Ћуп.

Адути Бањалуке

Тренер Дејан Ћуп зна да ће конкуренција бити паклена, али очекује да би неко од његових осам адута могао да оствари запажен резултат.

- Неки су ишли раније са нама, а некима је ово први пут. Они који нису били сигурно не могу да замисле ниво такмичења. Надамо се да би Дарија Стојановић, Давид Ожеговић, Марко Сурчевић, Михајло Ћулум или неко пети могао да приђе близу борбама за медаљу. То би било сјајно, а освојено одличје равно подвигу - рекао је Ћуп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана