Џудисти траже промјене у свом спорту: Мање правила, више борбе

Агенције
Џудисти траже промјене у свом спорту: Мање правила, више борбе

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Џудисти су забринути за будућност свог спорта. Све је више правила која их спречавају да се покажу у најбољем свјетлу. О томе су на прес-конференцији говорили и шампиони овог спорта Немања Мајдов, Фабио Базиле и Лаша Шавдауташвили.

Мајдов је говорио о искуству са Олимпијских игара и поступку против њега.

- Искрено, као да нисам ни био на Олимпијским играма. Нико ме није поразио, буквално су ме избацили. Тражили су да изнесем одбрану што сам се прекрстио. Написао сам да ћу увијек да се прекрстим када то желим, јер као што рече Новак Ђоковић, прије него сам спортиста ја сам православни хришћанин. Мени је Бог дао све у животу. У мојој категорији сам један од тројице џудиста у историји који су били прваци Европе и свијета. Нико ме не може условити тиме да се не прекрстим, да се одрекнем Исуса Христа, да бих освојио олимпијску медаљу, мени таква медаља не треба - рекао је Мајдов.

- У годину дана судије су промијениле правила и 100 одсто одређују исход меча. Радио сам меч на ОИ против момка против којег имам 5-0 у двије године. Увијек почне исто, два минута ради, буквално се умори, одустане, ја га побиједим. Нису то урадили што воле тог момка, него је сљедећи меч био са домаћином Французом, којег су изгурали до медаље, а није тај ниво. Прекрижили су ме на старту, јер су знали да се нећу препасти 15.000 људи. Знам да сам бацио камен на тенк, али сам га бацио и знам на којој сам страни. Нећу никоме да се извињавам. Ово је моја 15 дисквалификација на 35 турнира. Не побјеђује најбољи, него онај који треба - додао је Мајдов.

Олимпијски шампион из 2016. године Фабио Базиле истиче да је потребно да се џуду врати атрактивност.

- Џудо је борилачки спорт, не желимо да постане као плес. Сад доста утичу судијске одлуке. Не желим причати лоше о судијама, они раде свој посао. Међутим, посљедње такмичење нисам се осјећао слободно, морам да размишљам гдје да ставим прст, како моја глава иде на струњачу, не знам да ли ћу бити кажњен због тога. Постоје 274 правила за четири минута која морају да се испоштују па како очекујете да се боримо. Умјесто борби и бацања, побједника одлучују све чешће три шида. Људи желе да виде ипон, вазари, а не елиминације. Желе спектакл и борбу, мање правила - рекао је Базиле.

Шампион Лаша Шавдауташвили говорио је о одлуци џудо федерације да покрене поступак за санкционисање Немање Мајдова јер се прекрстио.

- Не бих хтио да коментаришем религију. Мислим да је то ствар слободе. Како и Немања рече, религија је увијек прва, ако желим да се прекрстим, прекрстићу се, то би требало да буде ствар слободне воље - рекао је Грузин.

Најбољи пројекат

Млади џудисти имаће од кога да науче нове вјештине. Сваког дана имају два тренинга.

- Имао сам много побједа у животу, али ово је једна од највећих побједа када видиш срећна дјечија лица жељна знања и џудоа. “Мајдов академија” је најбољи пројекат који је Немања могао да направи за дјецу - рекао је Базиле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана