Џајић прије тачно 50 година дебитовао за Звезду

Танјуг
Џајић прије тачно 50 година дебитовао за Звезду

Београд - Најбољи српски фудбалер свих времена Драган Џајић на данашњи дан прије 50 година дебитовао је за први тим Црвене звезде и започео феноменалну каријеру током које је оставио неизбрисив траг широм Европе и свијета, преноси Танјуг.

- Имао сам 17 година и осам дана, Звезда је играла утакмицу последњег кола првенства против подгоричке Будућности и тренер Миша Павић одлучио је да ми као талентованом играчу из омладинске школе укаже шансу. Нисмо победили, утакмица је завршена без голова, али сам оставио добар утисак и од тада сам постао незаменљив - присјетио се Џајић за Танјуг тог поподнева 8. јуна 1963. године.

Занимљиво, утакмица је одиграна на Старој Карабурми.

- Маракана још није била готова, а стадион ЈНА био је заузет због слета поводом Дана младости. Сећам се да сам био пресрећан, поготово када су ми рекли да идем на припреме за следећу сезону. Због тога сам изостао из омладинске репрезентације, али сам као најмлађи играч лиге изборио место у тиму и већ наредне године освојили смо дуплу круну - рекао је садашњи предсједник “црвено-бијелих” и изразио наду да ће се ускоро на Маракани поново славити трофеји.

Џајић је за Звезду одиграо рекордних 590 утакмица и постигао 287 голова.

“Црвено–бијели” дрес носио је од 1963. до 1975. године, да би отишао у француску Бастију, али се послије двије године вратио на Маракану и одиграо још једну сезону, прије него што је 1978. године завршио играчку каријеру.

Прву титулу у Звездином дресу освојио је 1964. године, а био је предводник генерације која је прва забиљежила шампионски хет-трик у некадашњој СФРЈ.

Освојио је још једну титулу 1973. године, као и три трофеја у тадашњем Купу Маршала Тита.

За репрезентацију Југославије одиграо је 85 утакмица и постигао 23. гола.

Дебитовао је против Румуније 1964, а опростио се 1978. године против Аргентине на Маракани.

Био је најбољи стријелац Купа нација 1968. године у Италији, када је државни тим стигао до финала и тек послије двије утакмице изгубио од Совјетског Савеза, а предводио је Југославију на првенству свијета 1974. године у Њемачкој.

Без дилеме, био је најбоље лијево крило свијета свог времена и права ноћна мора за легендарне бекове тог доба попут Њемца Бертија Фогтса, Шпанца Антонија Камача и Енглеза Бобија Мура.

Није тајна да је био на прагу преласка у Реал Мадрид, али стицајем околности тај трансфер није реализован и на крају је у иностранству одиграо само двије сезоне у Бастији, клубу који је, реално, испод његовог реномеа.

На приједлог руководства Црвене звезде 1979. године изабран је за техничког директора клуба и био је креатор тима који је 12 година касније освајањем титуле првака Европе и свијета остварио сан свих звездаша.

У два мандата обављао је и функцију предсједника клуба, коју је напустио 2004. године послије пораза од Зенита у Купу UEFA.

На ту функцију вратио се прије шест месеци, након што је остварио велику побједу ван терена, пошто је ослобођен оптужбе за злоупотребу службеног положаја, због чега је 2008. године био и ухапшен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана