Душко Вујошевић - Тројка Кецмана вратила ме из мртвих

Глас Српске
Душко Вујошевић - Тројка Кецмана вратила ме из мртвих

БЕОГРAД - Дугогодишњи тренер кошаркаша Партизана Душко Вујошевић који тренутно обавља функцију предсједника Скупштине спортског друштва "црно-бијелих", у интервјуу Танјугу признао је да је "легендарна тројка" Душана Кецмана у финалу Јадранске лиге 2010. године против Цибоне у Загребу нешто непоновљиво и да га је тај кош на неки начин "вратио из мртвих".

- Кад се прича о Загребу, сви се прво сете тројке Кецмана. Међутим, цела утакмица имала је невероватан след догађаја, од увертире да је тај меч од огромног значаја за Цибону, за хрватску кошарку, за Јадранску лигу јер је то била прилика да се разбије теза како и без ангажовања Лејкерса, Партизан може да се скине са трона. Па, онда последњи напад, оба промашена бацања Робертса и погођена тројка Богдановића, који је претходно промашио шест шутева - рекао је Вујошевић.

Партизан је до тријумфа у крцатој загребачкој "Aрени" дошао поготком Кецмана са своје половине терена, 0,6 секунди прије краја.

- Мирно сам гледао Кецманов шут, јер сам био у фази тешког бола, као кад вам неко умре. Нисам имао снаге ни да реагујем, сећам се да сам само погледао да је остало шест десетинки до краја и да нема смисла за тајм-аут, видео сам навијаче који славе на терену и погнуте главе мојих играча. Изгледало је да смо изгубили утакмицу, а онда само у једном тренутку Кецман тражи лопту и упућује тај шут, не тек тако, него са намером да погоди. Кад је ушла отпустио сам све кочнице и зато је уследила велика радост. После нам се вратило на сличан начин против Олимпијакоса, Теодосић промаши цео кош, а Чилдерс ухвати лопту и поентира, па смо уместо финала Евролиге играли меч за треће место. Ипак, као што пева Габи Новак, памтим само срећне дане - истакао је он.

Вујошевић је рекао и да је у једном тренутку осјетио умор од тренерског посла, али и да му се полако враћа жеља за повратак на терен.

- Дуго сам радио без одмора и већ када сам дошао у ЦСКA био сам на неки начин "спржен". Био ми је потребан одмор. Поново имам потребу, не још толико изражену, да се вратим на терен, али то ће бити у ситуацији која је адекватна мом стању и капацитету - навео је он.

Он је са Партизаном освојио десет титула првака државе, од којих девет заредом. Два пута је водио Партизан на завршном турниру Евролиге, а 1989. побиједио је у европском Купу Радивоја Кораћа.

- У основи сам тренер, то је моја љубав и потреба. Једно време нисам ни могао да радим због уговора са ЦСКA, али човек има потребу да се осећа корисним и зато сам са задовољством прихватио позив да будем председник Скупштине - истакао је Вујошевић.

Он сматра да је Партизан и ове сезоне направио веома добру екипу.

- Праве фантастичне резултате ове сезоне, јер постоји систем и једна врста култа. Имају веома тешку групу у Евролиги, а нико није очекивао овакве резултате. Сада сви очекују успехе. Екипа има доста младих играча, поготово на спољним позицијама и они су важни за будућност клуба - казао је Вујошевић.

Бивши селектор СЦГ и Црне Горе рекао је и да је Јадранска лига израсла у квалитетно такмичење, али да је неопходно да српска кошарка добије већи удио у власничкој и управљачкој структури.

Останак Ивковића

Вујошевић је оцијенио да је Кошаркашки савез Србије направио прави потез што је одлучио да Душан Ивковић настави да води национални тим, јер не може себи да дозволи луксуз да се одрекне таквог тренера.

- Ово је Ивковићу први неуспех са репрезентацијом. Сви претходни резултати дају му кредит да се пређе преко летошњег неуспеха. Он може да кроз квалификације оформи екипу и покуша да на ЕП у Словенији освоји медаљу. Не би требало да се стварају нови ауторитети тако што ћемо претходно да рушимо старе - навео је Вујошевић.

Пласман на ЕП

Тренер је објаснио и да су резултати са ЕП из Пољске (сребро) и СП из Турске (четврто мјесто) реално били изнад објективних квалитета. Осмо мјесто са овогодишњег ЕП у Литванији, према његовим ријечима, представља резултат испод очекивања.

- Ове године смо имали и велики број повреда и незгодан распоред. Поједини играчи показали су и да у одређеном моменту не могу да поднесу терет славе и новца до којих су дошли, иако им је репрезентација на неки начин била огњиште са којег су кренули - казао је популарни Дуле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана