Дурент: Јокић и Дончић су аномалије

ГС
Foto: Агенције

Кевин Дурент, један од најбољих кошаркаша на свијету, ушао је у расправу око европских кошаркаша у НБА рекавши да су Никола Јокић и Лука Дончић – аномалије.

Дебата је покренута на Инстаграм страници "Ball don't stop" чији је оснивач Екам Награ изјавио да Дончић и Јокић доминирају Америком због европског система развоја кошаркаша.

"Разлог због ког су Јокић и Дончић преузели НБА као олуја јесте због европског система развоја кошаркаша", рекао је Награ.

"Нагласак на вjештини и учењу да се игра на прави начин. Превише младих сjеверноамеричких играча јури за утицајем (друштвене мреже) или се ‘заглаве’ у том шоубизнису. НБА је прелак за европске играче. Њихово одрастање је било другачије. Прво усавршиш основе, а онда постанеш професионалац", додао је Награ.

"Ball don't stop" је популарна Инстаграм страница, прати је 246 хиљада заљубљеника у кошарку, а један од њих је и кошаркаш Бруклин Нетса Кевин Дурент који се јавио у коментару.

"Колико је европских кошаркаша дошло овдjе и вратило се назад јер нису могли да опстану? Користити Јокића и Дончића, који су аномалије, личи ми на гурање агенде", написао је Дурент.

Поента обојице, како Нагре, тако и Дурента, је тачна ако се сагледа из првог угла.

Кошаркаш Бруклина апсолутно је у праву да се многи европски кошаркаши не снађу у НБА и да се убрзо врате у Стари континент, али и оно што Награ прича и те како је у праву.

Кошарка у Сједињеним Америчким Државама одувијек је била шоубизнис, а у посљедње вријеме, са друштвеним мрежама и осталим дигиталним платформама, млади, талентовани Американци постају познати већ као тинејџери.

Добијају велики број пратилаца, спонзорства, стекну славу, а да нису одиграли професионалан меч и то често зна да буде јако лоше. Прескачу се неке основе, фундаменталне ствари кроз које у Европи сваки кошаркаш прође.

Најбољи одговор је у проналажењу баланса, систем у Европи далеко је од идеалног, Јокић и Дончић на неки начин и јесу аномалије, али и ово што се ради у Америци са младима не може свако да поднесе.

Уосталом, један је Трејси Мекгрејди, преноси Б92.       

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана