Др Александар Јаковљевић за “Глас” сецирао терапију Рафаела Надала: Злочин према тијелу и сумња у легалност терапије

Дејан Марић
Др Александар Јаковљевић за “Глас” сецирао терапију Рафаела Надала: Злочин према тијелу и сумња у легалност терапије

БАЊАЛУКА - Уважени стручњак Александар Јаковљевић терапију којом је Рафаел Надал подвргнут на Ролан Гаросу назвао је злочином према тијелу. Специјалиста ортопедије изразио је сумњу да је Шпанац добијао илегалне лијекове јер, како каже, кортикостероиди не могу да направе онакву, ријетко виђену, трансформацију.

Рафа је, некако из другог плана, повео тениску ГОАТ трку. У Мелбурну му је ишло наруку то што је његов највећи ривал Новак Ђоковић избачен јер “можда мисли другачије”. Тада Шпанац не да није стао на страну Србина, него је и критиковао његов став по питању вакцинације против вируса корона. И волшебно је отишао до краја, иако је у увертири Аустралијен опена дуго одсуствовао због повреде.

Затим је на ред дошао Ролан Гарос на којем је виђен готово идентичан сценарио. Надал је у своје двориште закорачио неспреман, јер је и прије Париза пропустио неке битне турнире како би залијечио повреду стопала. Многи су зато били скептици да по 14. пут може узети пехар.

Оно што је освајач 22 гренд слема приказао на добро познатој шљаци јесте помало надреално, јер је био у стању да игра пет сати у низу, побјеђује Ђоковића, држи час Александеру Звереву и буквално са пола гаса добије финале против Каспера Руда.

Рафа је потом јавности открио да је трпио несносне болове, да је у Париз повео личног доктора који му је свакодневно давао инјекције, уз опаску да га не питају о томе колико их је примио. Додао је и да му је оваква терапија потпуно анестезирала стопало, због чега у њему није имао никакав осјећај током игре. И онда се Надал, свега два дана касније, у Барселони појавио на штакама. Дакле, Шпанац је уз помоћ чудесних инјекција успијевао да трчи као газела по терену, а ван њега није у стању да хода без помагала.

Све виђено подигло је много прашине. Једни тврде да је Надал баш добар глумац, други да његове терапије и не спадају у ред легалних, трећи да га тениски естаблишмент на све начине гура ка звању фамозног ГОАТ-а.

Рафа је, без сумње, један од највећих тенисера свих времена. Па ипак, начин на који превазилази медицинске лимите све више је у жижи и јавност с правом жели да зна више информације.

Њих смо покушали да добијемо од доктора Јаковљевића, чији импресиван ЦВ открива да је ријеч о једном од водећих стручњака у својој области. Наш саговорник је члан Свјетског удружења ортопеда и трауматолога, Међународног удружења спортске медицине, Међународног удружења за артроскопију, хирургију кољена те ортопедску спортску медицину, Америчке академије ортопедских хирурга. Добијао је награде на престижним конгресима у Амстердаму, Сан Дијегу, Истанбулу, Лугану. Лијечио је неке од најбољих спортиста са ових простора попут Немање Мајдова, Јоване Прековић, Александра Кукоља, Асмира Колашинца, тако да његова ријеч и те како има тежину.

- У оваквим случајевима дају се кортикостероиди, инјекције које блокирају бол. Оне јесу на позитивној листи Свјетске антигопинг агенције WADA, али постоји тзв. изузетак. Коришћење лијека морате раније пријавити и онда нема проблема с те стране. Ми смо, рецимо, истима третирали Мајдова, Колашинца, Кукоља... и онда представници WADA њима у шест сати ујутру покуцају на врата и раде контроле. Питам се, само, да ли су Надала уопште контролисали због његовог имена - изјавио је Јаковљевић.

Према његовим ријечима, интензивна употреба кортикостероида јесте мач са двије оштрице јер има додатно дјеловање на тијело. А Надал је сам признао да је у Паризу примио много инјекција.

- Кортикостероиди не смију да се дају у великим количинама. То је злочин према тијелу. Свом играчу никада их не бих дао у толикој количини. Али, изгледа да су успјех, паре и лични интереси изнад свега. Новака Ђоковића притишћу због свега, а Надала дижу у небеса - додао је Јаковљевић.

Због виђеног на терену уважени стручњак је изразио сумњу да је Рафа користио само кортикостероиде:

- Конвенционалним лијековима је немогуће постићи онакве перформансе. Не могу, наравно, тврдити, али достићи такву снагу, издржати вишечасовне напоре током 15 данас са рањеним стопалом је могуће само са лијековима попут стероида или хормона раста. Они су илегални, али опет се питам какви су интереси антидопинг агенције - закључио је Јаковљевић, уз констатацију да је радиотерапија, коју је Надал најавио као наредни корак, потпуно легална и има трајнији учинак.

Рафа херој, а нас би оптужили за допинг

Терапија Рафаела Надала подигла је много буре у свијету спорта, а посебно у бициклизму, који је изузетно осјетљив на допинг. Зато интригира изјава Гијома Мартена, некада великог талента свјетског бициклизма.

- Оно што је Надал урадио било би немогуће извести на бициклу. Ако смо болесни или повријеђени, не учествујемо, не такмичимо се, то је за мене здрав разум. На дуже стазе, нисам сигуран да ће то донијети било шта добро Надаловом зглобу. Лијекови и инјекције не само да имају ефекат оздрављења, већ свакако могу да помогну перформансама. Ако би бициклиста то учинио, чак и да није забрањено, био би етикетиран као допингован - искрен је био Мартен у изјави за “Екип”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана