Ђула Мештер, предсједник Одбојкашког савеза Србије: Главни циљ Олимпијске игре

Дарко Драгичевић
Ђула Мештер, предсједник Одбојкашког савеза Србије: Главни циљ Олимпијске игре

БАЊАЛУКА - Одбојкашки савез Србије примјер је успјешног рада. Већ годинама у сениорској конкуренцији су навикли навијаче на трофеје, а поред тога постижу одличне резултате и у млађим категоријама.

У савезу нема трзавица и сви су на само једном задатку а то је да одбојку задрже у свјетском врху.

Актуелни предсједник Ђула Мештер истиче да је поносан на постигнуте резултате као и начин функционисања савеза. Тренутно приоритетни циљеви су пласман на Олимпијске игре.

- Од 1995. године траје тренд наших успјеха. Мислим да је наша генерација са златном медаљом у Сиднеју учврстила одбојку, а тај успјех је и те како утицао на млађе генерације да се баве нашим спортом. Наш највећи успјех је што смо привукли дјецу, нарочито дјевојчице да се почну бавити одбојком и поносни смо на то - истакао је Ђула Мештер за “Глас Српске”.

Предсједник савеза истиче да тренутно морају да поправе рад са мушким категоријама, док је женска сениорска репрезентација својим успјесима, свјетском и европском титулом донијела рекордан број дјевојчица у овом спорту.

- Дјевојчице све више тренирају одбојку, имамо сјајну базу и велики потенцијал. Код мушкараца нажалост није тај тренд, ту имамо проблем у конкуренцији кошарке и рукомета и боримо се да превазиђемо тај моменат. Мало је дошло до пада резултата на мушкој линији и желимо опет да их вратимо у врх. Неће бити лако, али вјерујем у ове момке. Вјерујем да ова генерација Марка Подрашчанина, Александра Атанасијевића има огромну жељу и мотивацију да се пласира на Олимпијске игре, јер већина њих није учествовала на тим играма и не би било лијепо да заврше каријере без учешћа на таквом такмичењу - поручио је Мештер.

У Одбојкашком савезу Србије су се одлучили и за странца на мјесту селектора. Тај потез и долазак Данијела Сантарелија донио је резултат па су одбојкашице одбраниле титулу свјетског шампиона. Након тога Сантарели је добио сјајну финансијску понуду, а њега ће на мјесту селектора опет замијенити странац Ђовани Гвидети.

У земљи која је изњедрила бројне сјајне тренере и одбојкаше, постављање странца је било изненађење.

- Можда неко није очекивао да ћемо изабрати странца за селектора, али мислим да нисмо погријешили. Прошле године одбранили смо титулу шампиона свијета у женској конкуренцији, што је највећи успјех у нашој одбојци, јер сви добро знамо да је теже одбранити трофеј него га освојити. Дошло је до промјене на мјесто селектора, мислим да смо можда у тој размјени тренера са Турцима боље прошли. Вријеме ће показати ко је више профитирао. Гвидети ће бити са нама до Париза, а можда и до Лос Анђелеса. Имамо страшан потенцијал играчица у млађим категорија, а он воли да ради са младима и да ствара нове асове. Има све предуслове и кренуо је амбициозно, што нас радује, јер имамо одличну базу из које можемо да стварамо нове репрезентативке - додао је предсједник савеза.

Такође Одбојкашки савез Србије већ годинама има одличну сарадњу са колегама из Републике Српске. Тијана Бошковић и Бранкица Михајловић су свакако најпознатије репрезентативке Србије које су своје прве кораке направиле у Српској, али ту је још доста одбојкаша и одбојкашица.

- Честитао сам нашим пријатељима на 30 година постојања, имамо изузетно сарадњу какву вјерујем нема ниједан други савез. Наша сарадња може да буде пример свима. Хтео бих да истакнем кампове које смо организовали, такође бих споменуо едукацију тренера, мислим да је то један од значајнијих сегмената да они науче и доста напредују. Сарадња је велика и између клубова, тако да се не бринемо за будућност, јер верујем да заједно можемо урадити много тога.

Пале таличне за Србију

Одбојкашке репрезентације су се неколико пуза припремале за велика такмичења у Републици Српској.

- Наше сениорске репрезентације су се од шест последњих година четири пута припремале у Палама, сви знамо како смо играли на тим такмичењима након припрема у Српској. Најбоље селекције одрже тренинге, шире знање и сарадња је одлична. Ето талични сте и сигуран сам да ћемо опет бити на припремама - додао је Мештер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана