Ђоковић у хотелу за смјештај тражилаца азила, тројица тенисера ушла у Аустралију с визом попут његове

Агенције
Ђоковић у хотелу за смјештај тражилаца азила, тројица тенисера ушла у Аустралију с визом попут његове

МЕЛБУРН- Суд у Аустралији требало је да у осам часова почне разматрање захтјева адвоката најбољег свјетског тенисера Новака Ђоковића да му се одобри останак у земљи након што су га јуче зауставили званичници на аеродрому у Мелбурну, јавио је Ројтерс.

Ђоковић је пребачен у хотел издвојен за карантин у овом граду након привођења на аеродрому.

Саслушање поводом жалбе требало је да почне раније, али је одложено за 18 часова по локалном времену, након што је судија Ентони Кели изјавио да није добио потребну документацију од Ђоковићевих адвоката.

Суд је као датум за завршно рочиште у овом случају претходно одредио понедјељак, али су владини адвокати задржали право да траже одлуку о депортацији Ђоковића прије тога.

Ник Вуд, Ђоковићев адвокат, рекао је судији да га је Тениска асоцијација Аустралије савјетовала да до уторка морају имати информацију о томе да ли ће Ђоковић учествовати на Аустралијен опену.

Српском тенисеру  јуче није дозвољено да уђе у Аустралију након бурних протеста поводом одлуке да му се одобри медицинско изузеће од вакцинисања против ковида 19, да би могао да игра на тениском Отвореном првенству Аустралије. Испитивање граничне полиције је трајало сатима, али на крају је одлучено да Новак не може добити визу и пријети му депортација.

Како је објаснила Гранична полиција Аустралије, Ђоковић није понудио потребне доказе којима би испунио критеријуме за улазак у Аустралију и да је с тим у вези његова виза укинута.

Ђоковић је, заједно с тимом адвоката, поднио тужбу на одлуку да му се забрани улазак у Аустралију.

У међувремену је Ројтерс објавио да су тројица тенисера којима је одобрено медицинско изузеће од вакцине ушли у Аустралију са истом визом коју је имао и Новак Ђоковић. Њихова имена нису откривена, али и Спорт клуб из својих извора је потврдио да су са истом визом за коју је Ђоковић поднио захтјев неки тенисери ушли у Аустралију.

Након што му је виза одбијена, Новак Ђоковић је пребачен у хотел „Парк“ у Мелбурну .

У хотелу, који је раније био познат као „Rydges on Swanston“, од децембра 2020. године смјештени су тражиоци азила, од којих су многи тамо држани дуже од годину док су потраживали визе за боравак у Аустралији. Сада их је тамо најмање 24.

Бројни активисти су раније испред овог хотела одржавали протесте против задржавања тражилаца азила, а на зидовима хотела и на терену испред постоје поруке против њиховог задржавања.

На сајту хотела се наводи да је то „луксузни хотел са 4,5 звјездица на одличној локацији“, који располаже са 107 соба, од којих су све климатизоване.

Како наводи Ројтерс, у октобру прошле године је дошло до избијања ковида међу избјеглицама и тражиоцима азила који се тамо налазе, док је у децембру у хотелу избио пожар, који је, како су пренијели медији, резултирао лакшим повредама.

Убрзо потом, неки од тражилаца азила су се пожалили да им храна садржи црве и буђ, преносе медији.

Овај хотел, смјештен у Карлтону, предграђу Мелбурна, налази се у близини Универзитета у Мелбурну и Краљевске женске болнице.

Српски навијачи окупили су се испред хотела „Парк“ како би изразили незадовољство зато што му је није дозвољено да учествује Аустралијан опену.

На фотографијaма објављеним на друштвеним мрежама виде се Срби из Мелбурна који су се окупили испред хотела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана