Ђоковић без номинације, Надал у трци за Лауреус

ГС
Foto: Танјуг/АП

Више од хиљаду новинара из цијелог свијета изабрало је шесторо спортиста за сваку од седам награда које ће бити додијељене у априлу, послије другог гласања.

Кандидати за најбољег спортисту у 2022. години су атлетичар Арманд Дуплантис, који је протекле године три пута поправио свој свјетски рекорд у скоку с мотком и освојио свјетска злата у дворани и на отвореном, као и Дијамантску лигу.

Дуплантис ће се борити против фудбалера Лионела Месија који је у дресу Аргентине освојио титулу првака свијета, свјетског првака у Формули 1 Холанђанина Макса Ферстапена, кошаркаша НБА првака Голден Стејта Стефа Карија, француског фудбалера Килијана Мбапеа и шпанског тенисера Рафаела Надала.

У женској конкуренцији међу главним кандидаткињама за награду је америчка пливачица Кејти Ледецки која је на Свјетском првенству у Будимпешти освојила четири златне медаље.

Награду "лови" и Американка Сидни Меклафин, која је већ добила награду за најбољу атлетичарку године.

Она је на Свјетском првенству у Јуџину освојила два злата и два пута рушила свој свјетски рекорд на 400 метара с препонама.

Атлетичарка са Јамајке Шели-Ен Фрејзер-Прајс освојила је титулу свијетске првакиње на 100 метара, пољска тенисерка Ига Швјонтек је прошле године освојила Ролан Гарос и Ју Ес опен, нанизала 37 побједа и годину завршила на броју један.

Међу кандидаткињама за награду је и америчка скијашица Микаела Шифрин, побједница Свјетског купа, као и шпанска фудбалерка Алексија Путељас.

Објављени су и кандидати за најбољу екипу, а у финалу су фудбалска репрезентација Аргентине, фудбалери Реал Мадрида, НБА прваци Голден Стејт Вориорси, женска фудбалска репрезентација Енглеске, француска рагби селекција, као и Ред Бул тим Формуле 1.

Кандидати за откриће године су фудбалска репрезентација Марока, шпански тенисер Карлос Алкарас, казахстанска тенисерка Елена Рибакина, амерички клизач Нејтан Чен, амерички голфер Скоти Шефлер и нигеријска атлетичарка Тоби Амусан.

Додијелиће се и "спортски Оскари" за повратника године, најбољег спортисту с инвалидитетом, најбољег спортисту у екстремним спортовима, као и награда "Sport for Good" за спортски програм или пројект.

Швајцарски тенисер Роџер Федерер рекордер је са шест освојених награда, док је у женској конкуренцији то америчка тенисерка Серена Вилијамс која је ово престижно признање добила пет пута, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана