Ђоко Шалић, кошаркаш украјинског Черкасија, за “Глас Српске”: Младост ме лансирала у иностранство

Милан Зубовић
Ђоко Шалић, кошаркаш украјинског Черкасија, за “Глас Српске”: Младост ме лансирала у иностранство

ЧЕРКАСИ - Долазак Ђоке Шалића у Черкаси почетком године представљао је мало изненађење, јер политичка ситуација у Украјини није најсјајнија те су поједини играчи већ напустили клубове у страху од избијања рата.

Ипак, стаменом Сокочанину то не представља проблем, јер како сам каже људи не мисли да ратују већ су окренути свакодневним проблемима, а његов клуб се бори да побјегне са претпосљедњег мјеста. Екипа из града Черкаси има осам побједа и 23 пораза, док им Тернопил, Одеса и Кривбас бјеже за један тријумф, а при томе имају мање одиграних утакмица.

- Форма нам расте у посљедње вријеме и пораз од Прометеја, који има тим за Лигу шампиона, није трагично схваћен. Они су одиграли једну од најбољих утакмица сезоне, док смо ми одиграли једну од најлошијих. Прије тога добили смо три меча заредом, што је поправило атмосферу и за два тријумфа бјежимо посљедњепласираном Миколајву. Чини ми се да ове сезоне нико не испада, биће играна четири круга те вјерујем да се можемо укључити у борбу за плеј-оф - изјавио је Шалић за “Глас Српске”.

Актуелну сезону започео је у Шћећину да би се првих дана Нове године преселио у Черкаси.

- То је била мало чудна ситуација. Почео сам сезону у Пољској и имао опцију изласка из уговора (буџоут) ако ме неки други клуб пожели у свом саставу. Брзо се појавио Черкаси, али ме пољски клуб није пустио, јер није имао замјену на мојој позицији. Ипак, није ми се допало како је све организовано у клубу као и моја улога на центарској позицији која је била никаква па сам замолио предсједника клуба да се више не мучимо ни ја ни они, да ме не плаћају више те да одем. Черкаси је и даље био заинтересован тако да смо лако склопили договор - рекао је Шалић.

У Пољску је отишао из Мркоњић Града гдје је наступао за Младост. То му је био први инострани ангажман након што је раније наступао за Партизан, Спарс, Сутјеску, Хелиос и Динамик.

- Десило се и то да одем у инострани клуб, односно ван простора бивше Југославије. Имао сам одличан дио сезоне у Младости и та три-четири мјесеца много су ми помогла да направим корак напријед у каријери. Остао сам изненађен понудама које су ми стигле након добрих партија у дресу Младости, којој од срца захваљујем што ми је пружила прилику те им желим много среће у наставку сезоне. Одлучио сам да одем у Пољску. Сезону сам започео са једним тренером (Роландас Јарутис) који је смијењен средином септембра док код новог (Аркадијуш Милошевски) нисам имао ту улогу, што ми се није свидјело јер сам сматрао да заслужујем веће повјерење. Дошло је до растанка и сада сам срећан у Украјини - рекао је Шалић.

Занимљиво је да се српски кошаркаши у украјинској лиги могу пребројати на прсте једне руке, што раније није био случај.

- У граду још нисам упознао никог нашег, али у лиги има наших људи као и из Хрватске. Домаћи воле кошарку мада је дворана углавном половично попуњена и вјерујем да је то због ситуације са пандемијом вируса корона која погађа све клубове који се такмиче у Украјини па као и у другом државама има одгађања утакмица. Корона није тема број један у Украјини већ политика и тензије које медији форсирају, мада овдје никоме није до рата - казао је Шалић.

Прати два клуба

Док он наступа за украјински клуб Соколац је постао први клуб из Прве лиге Републике Српске који је ангажовао Американца Николаса Стротера.

- Брат Михајло ми игра тамо и знам да су довели Американца, а у шали им кажем да сам почео каријеру у Гласинцу, а не у Сокоцу. Након тога сам био у бијељинској Будућности чије резултате такође пратим те навијам за оба клуба - рекао је Шалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана