Дјевојка из Братунца најмлађи боксерски судија

Срна
Дјевојка из Братунца најмлађи боксерски судија

СРЕБРЕНИЦА- Ријеткост је да тек пунољетне особе постану судије у било ком спорту, а посебно у боксу, међутим, примјер 18-годишње Братунчанке Емилије Перић, ученице сребреничког Средњошколског центра, демантује то неписано правило.

Према расположивим подацима, она је најмлађи међународни боксерски судија на свијету. Ова дјевојка је тек постала пунољетна, а већ има звање међународног боксерског судије.

Занимљивост је тим већа јер Перићева живи у малој средини која нема боксерску традицију, али је изњедрила омладинску европску и свјетску шампионку Сару Ћирковић са којом је Емилија почела да тренира овај спорт.

"Формирањем боксерског клуба у Братунцу и ја сам са братом почела да тренирам бокс, што се није допало родитељима, али нас нису ометали. Тренирали смо у Братунцу и Сребреници и 2020. године на наговор тренера Жељка Тодоровића, са 16 година, положила сам испит за боксерског судију", почиње причу Емилија.

Она каже да се опредијелила за бокс јер тај спорт захтијева добру физичку и психичку спремност, односно брзу координацију снаге и ума у чему се добро сналази и осјећа. Бављење спортом и суђењем није је удаљило од школе - Емилија је четврти разред Медицинске школе у Сребреници и намјерава да ове године упише дефектологију, али и да настави да се бави боксом и суђењем, јер је завољела и посветила се овом спорту.

Иако је активни боксерски судија, ова дјевојка је наставила да тренира и ради са дјецом у братуначком боксерском клубу "Кум".

"Од тренера Тодоровића научила сам да је бокс спорт који јача тијело и ум. Он нас учи да будемо боље особе, да учимо, читамо књиге и живимо здраво", истиче Емилија.

Емилија је почела да тренира заједно са садашњом свјетском омладинском шампионком до 50 килограм Саром Ћирковић, која наступа за репрезентацију Србије.

"Ми се и даље дружимо, али се ријетко виђамо због обавеза. Чешће се сусрећемо на турнирима на којима Сара боксује, а ја судим, него у родном Братунцу", објашњава Емилија.

Она истиче то другарство и предвиђа Сари сјајну интернационалну каријеру.

Емилија планира да се и даље бави суђењем боксерских мечева, али јој је образовање приоритет и сматра да може ускладити обавезе да буде успјешна на "оба поља".

Ова млада дјевојка суди и женске и мушке боксерске мечеве и већ је изградила ауторитет у рингу, као и поштовање такмичара.Каже да је мало лакше судити мечеве у женској конкуренцији.Преданим радом, учењем и харизмом Емилија успјешно гради каријеру и слиједи своје снове у боксерском спорту, као и њене другарице Сара Ћирковић и Дуња Вуксић из Братунца које наступају за Србију и освајају медаље на великим такмичењима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана