Дејан Радоњић, тренер кошаркаша Црвене звезде за “Глас Српске”: Срећа да породице имају разумијевања за наш посао

Милан Зубовић
Дејан Радоњић, тренер кошаркаша Црвене звезде за “Глас Српске”: Срећа да породице имају разумијевања за наш посао

Дејан Радоњић и Црвена звезда не могу једно без другога. Неке нераскидиве везе постоје између њих који су створили симбиозу познату широм Европе која се огледа у фантастичним резултатима које биљеже.

Први Радоњићев мандат обиљежен је бројним трофејима, а његов одлазак тешко је пао армији навијача која је са одушевљењем дочекала његов повратак прије неких годину дана. Гдје је стао 2017. наставио је 2021. Трофеји су наставили да стижу на Мали Калемегдан, а онда је током љета направљена реконструкција тима. Веома прометно било је тих дана у Црвеној звезди, али на радост свих добро позната имена вратила су у екипу коју је Радоњић скоцкао по свом укусу, прије свега дефанзивно оријентисану и са много нападачког потенцијала. Тим дјелује много компактније у односу на претходне сезоне и јасно је до изражаја дошла Радоњићева визија и филозофија игре. Једноставно, свако зна своју улогу у тиму, сви су подређени колективу што је публика препознала и подршка се осјети на сваком кораку. Уз то, носиоци игре су провјерени домаћи играчи тако да је идентификација навијача са клубом дошла до много већег изражаја.

- Прошле сезоне било је много здравствених проблема и играли смо утакмице без публике, док смо сада у другачијој ситуацији. Осјећа се добар амбијент на трибинама и подршка наших навијача има огроман значај за играче, али и нас остале па вјерујем да ће тако бити и настављено и даље - изјавио је Радоњић у интервју за “Глас Српске”.

ГЛАС: Колико ћете имати слободних дана око Нове године и Божића?

РАДОЊИЋ: Одмора нема. Већ 1. јануара путујемо за Сплит гдје дан касније играмо меч АБА лиге, онда слиједи сусрет Евролиге 6. јануара па поново АБА лига 9. јануара. Без обзира на то што су празници, ми смо у “машини”. Ритам је жесток, много путујемо и морамо се брзо адаптирати на услове. Срећа је да наше породице имају разумијевања за наш посао и обавезе и да нам дају подршку, јер бисмо тешко успјели без њих.

ГЛАС: Иза себе имате 156 евролигашких утакмица са Звездом и Бајерном и често трпите судијску неправду. Како успијевате остати смирени?

РАДОЊИЋ: Битно је да сви будемо концентрисани и не дозволимо да нас тако нешто пољуља. Морамо да извучемо максимум из сваке ситуације и да се изборимо за најбољи могући резултат.

ГЛАС: Највеће проблеме стварају такозвани дупли програми односно двије утакмице Евролиге током исте седмице. Многи су одавно подигли глас против тога, да ли има конкретних потеза?

РАДОЊИЋ: У овом тренутку надамо се да ћемо доћи до модела такмичења који ће свима нама још боље одговарати, јер је ово заиста исцрпљујуће за све. Кад ће то да буде, не знам, али се надам да ће бити што прије.

ГЛАС: Ваш долазак на Мали Калемегдан обиљежио је и ангажман Горана Бошковића у стручном штабу са којим сте заједно играли. Како дјелује ваш заједнички задатак?

РАДОЊИЋ: Познајемо се скоро цијели живот и јако је значајно да екипа са њим функционише добро. Донио је неке нове ствари у наш рад и сви заједно дајемо све од себе да будемо квалитетнији.

ГЛАС: На једном тајм-ауту током утакмице Евролиге причали сте на српском што се баш ријетко дешава. Да ли Вас је то изненадило?

РАДОЊИЋ: Десио се тај моменат на који нисам обраћао пажњу чак ни током анализе утакмице. Једноставно, догодило се и није ништа посебно чудно.

ГЛАС: Играли сте позицији плејмејкера 19 година. Шта бисте као тренер поручили Дејану Радоњићу играчу?

РАДОЊИЋ: Дуг је период од када више не играм и огромне су разлике у игри између тог и овог садашњег времена. С обзиром на то, тешко је правити паралеле, јер је сваки период носио неке своје специфичности и једноставно незахвално је причати о томе.

ГЛАС: Нови сазив Скупштине клуба изабран је прије неколико дана у којем су се нашли прослављени чланови попут Милана Гуровића, Игора Ракочевића, Владислава Лучића, Дарка Миличића, Николе Вучевића... Шта то значи за клуб?

РАДОЊИЋ: Велика је ствар за Кошаркашки клуб да у њему имате присуство таквих величина која су небројено пута исказале своју припадност Звезди. Јасно је да ће клуб од њих имати велике користи.

ГЛАС: Предсједник клуба Небојша Човић обављаће исту функцију и наредних пет година. Колико је то битно за клуб?

РАДОЊИЋ: Јако је значајно што је Небојша изабран за предсједника у наредном циклусу јер ће тиме континуитет доброг рада бити настављен. Наша сарадња је добра што се види на резултатима.

ГЛАС: Пријатељ сте са тренером Игокее Драганом Бајићем. Колико пратите његов рад?

РАДОЊИЋ: Добар посао су направили у Лиги шампиона и сви у клубу раде добар посао. Много су тога промијенили ове сезоне и најбитније је да су наставили јако да раде. Битно је да су задржали континуитет поготово након успјешне прошле сезоне у ЛШ.

ГЛАС: Управо код Бајића на крсној слави прије неколико година настала је чувена фотографија вас двојице која је обишла регион. Долазите ли 20. јануара на славу?

РАДОЊИЋ: У овом ритму играња утакмица тешко је размишљати о тим стварима. Ако будем у прилици некада радо ћу то поновити. Поред свих силних утакмица, тренинга, путовања... нема простора за друге ствари.

ГЛАС: Колико Вам значи подршка навијача из Републике Српске којих увијек има много на свим Звездиним утакмицама?.

РАДОЊИЋ: Увијек је лијепо видјети да је неко превалио толики пут да би дошао да те гледа. Хвала свим навијачима који раде, јер су нам они велика подршка и без њих не бисмо били то што јесмо.

ГЛАС: Ваша порука за крај свим читаоцима “Гласа Српске”?

РАДОЊИЋ: Прије свега свим становницима желим много здравља, јер је оно најбитније и онда ће све остало бити много лакше. У срећи и весељу проведите новогодишње и божићне празнике са својим најмилијима.

Савјети сину

ГЛАС: Ваш син Петар кренуо је Вашим стопама и тренер је кадетског тима Меге. Да ли тражи савјет од Вас?

РАДОЊИЋ: Мени је значајно да је он посвећен раду и да је пронашао себе у том послу. Ипак, јасно је да је пред њим много рада да би постао успјешан. Разговарамо о свему, често о спорту, али и онако родитељски односно као отац и син, али увијек му помогнем када ми се обрати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана