Дарко Несторовић, тренер Ал Арабија: Надам се титули из Кувајта

Дарко Драгичевић
Дарко Несторовић, тренер Ал Арабија: Надам се титули из Кувајта

Дарко Несторовић наставља са успјесима на Блиском истоку. Након што је освојио Супер Куп Јордана, своју каријеру је наставио у Кувајту, гдје је трећи пут у каријери преузео Ал Араби.

Сјајни стручњак је одрадио готово савршену јесењу полусезону. Наиме, у моменту преузимања његов тим је био трећепласирани у првенству Кувајта са четири бода заостатка у односу на водећи тим. На крају полусезоне је на диоби првог мјеста са истим бројем бодова као и Ал Кувајт.

- Изузетно сам задовољан резултатима од момента када сам преузео екипу. У првенству Кувајта смо одиграли седам мечева у којима смо остварили шест побједа уз реми. Посебно значајан је био тријумф против највећег ривала Ал Кувајта. Савладали смо их са 3:0 и због тог резултата смо завршили први на крају полусезоне, па смо јесењи прваци. Овдје се гледа међусобни скор, а не гол разлика. Сада је пауза у шампионату а ми вјерујемо да можемо да задржимо тренутну позицију. За титулу ће се борити три тима. Поред нас ту је и Ал Квадсија.

ГЛАС: Овај период сте завршили без пораза. Поред одличних резултата у првенству Кувајта играли сте и Азијски куп?

НЕСТОРОВИЋ: Одиграли смо двије утакмице. Савладали смо Нејмех из Либана са 2:1, те одиграли неријешено против Ал Завра из Ирана 1:1. Тако да сам практично екипу водио на укупно девет мечева у којима смо имали седам побједа и два ремија.

ГЛАС: Како сте успјели да покренете екипу? Ал Араби је у моменту преузимања заостајао за ривалима у првенству Кувајта и није све дјеловало да ће бити добро?

НЕСТОРОВИЋ: Након што сам у Јордану освојио Супер Куп са Ал-Вехдатом напустио сам клуб и био близу преузимања екипе из Саудијске Арабије. Ипак кад се јавио Ал Араби у којем сам већ радио није било дилеме. За мене је овај клуб као породица у Кувајту. Сама чињеница да сам се трећи пут вратио довољно показује колико ми управа клуба вјерује, као и навијачи. Сјајно сам дочекан и вјерујем да је то и због мојих ранијих заслуга. Лошији резултати су утицали на екипу па је атмосфера била лоша кад сам преузео екипу 3. новембра. Били су пољуљани односи и требало је направити помак. Успјели смо да се дигнемо, нико није очекивао да заредамо са успјесима тако да је сада самопоуздање екипе на много вишем нивоу. Екипа игра добро и треба да наставимо у истом ритму и кад се шампионат настави.

ГЛАС: Споменули сте раније заслуге. Два пута сте били на челу клуба и остварили сте заиста добре резултате. Посебно импресиван био је други мандат на клупи овог клуба.

НЕСТОРОВИЋ: Тако је. Преузео сам екипу од Шпанца Хуана Мартинеза у тешком моменту. Клуб је био на посљедњем мјесту када сам га преузео. Направили смо мало чудо и успјели на крају да дођемо до треће позиције, играли смо финале Принц купа, били смо први у Лига купу. Направио сам екипу која је касније постала шампион Кувајта и играла је најљепши фудбал. Навијачи и челници то нису заборавили.

ГЛАС: Није то био Ваш једини ангажман у Кувајту. Водили сте још један клуб и то прилично успјешно?

НЕСТОРОВИЋ: Радио сам још у Казми, која је била просјечна екипа. Међутим успјели смо да освојимо титулу јесењег шампиона и играо полуфинале Емир купа. Због неслагања сам отишао из клуба, а то је Ал Араби искористио да освоји титулу. А окосницу тог тима чинили су играчи које сам ја тренирао и водио у ранијем периоду. Тако да сам био поносан. У том периоду  био сам чак и кандидат за селектора Кувајта.

ГЛАС: Споменули сте да сте екипу Ал Араби преузели након што је била посљедња. Да ли је теже водити екипу која се бори за опстанак или оне које јуре шампионске титуле?

НЕСТОРОВИЋ: Имао сам прилику да водим екипе које су се бориле за опстанак и титулу и морам напоменути да је много теже изборити опстанак него освајати трофеј. Много више труда тражи та борба за опстанак гдје се веома често нема права на кикс и гдје се екипе преузима у лошим ситуацијама. Треба то све посложити, а често екипе немају ни довољан квалитет па треба извући максимум из тима.

ГЛАС: Како се споразумијевате с играчима?

НЕСТОРОВИЋ: Већина њих одлично говори енглески а ако који не зна ту су преводиоци који заиста раде сјајан посао. Имају заиста квалитетне услове. Велики број младих стасава у академији и касније буде пребачени у сениорске тимове. То је снага ових екипа. Да квалитет црпе из млађих категорија. Ипак морам признати да је лига ове године лошија него што је то било ранијих сезона када сам водио екипе. Заиста не знам зашто је тако.

ГЛАС: Има ­ли још наших тренера у првенству Кувајта?

НЕСТОРОВИЋ: Нажалост нема. Тренутно највише има стручњака из Португалије, затим Шпаније и Бразила. Разлог је што имају лијепе пасоше. Шалим се, разлог је што поједини челници клубова мисле да је сваки Португалац нови Жозе Мурињо. Наравно није сваки тренер нови Мурињо, нити је сваки фудбалер нови Роналдо. Ми морамо баш да засучемо рукаве како бисмо показали да посједујемо знање. Мислим да сам оставио добар траг у сваком клубу у којем сам радио и отворио могућност да се једног дана вратим.

ГЛАС: А каква је ситуација с играчима?

НЕСТОРОВИЋ: Што се тиче играча поред домаћих највише их је из Африке. Разлог је једноставан. Мечеви се често играју на температурама изнад 40 степени. Љети су и око 57 степени. Иако играмо навече и тад  је заиста вруће и веома је тешко не само нашим већ и осталим европским играчима да се адаптирају. Онда  клубови ангажују Африканце који могу да се адаптирају на те услове. Ево сад су температуре око 26 степени, тако да је подношљиво.

ГЛАС: Радили сте у два најпознатија клуба у својим земљама. Да ли је било притиска и какви су услови за тренирање.

НЕСТОРОВИЋ:  У Јордану сам био у Ал-Вехдату, њиховом највећем клубу. Освојио сам Супер куп Јордана побиједивши у двије утакмице Ал Фејсали са 2:1 и 1:0. Треба нагласити да је ово био први пут у четири године да Вехдат побиједи Фејсали, који је до тада држао примат. Оно што ме је посебно импресионирало су академије у којима стварају младе играче. Заиста су одлично организовани и желе да из своје базе црпе играче. То је заиста рецепт којим треба да се иде.

ГЛАС: Могу ли земље региона да крену у сличну авантуру као Саудијска Арабија с довођењем квалитетних играча.

НЕСТОРОВИЋ: Можда само Катар има финансијски потенцијал за тако нешто. Улажу и остале земље, али не толико. Остале земље више воде рачуна о својим млађим категоријама и њиховом напретку. Заиста се највише улаже у Саудијску Арабију, али само у елитни ранг Супер лигу. Хоће да направе квалитетне клубове способне да се супротставе најјачим свјетским екипама. Улажу и у добру инфраструктуру. Довели су бројне свјетске звијезде и скренули пажњу фудбалске јавности на себе.

Најдраже признање

ГЛАС: Прошле године сте добили признање у избору нашег листа за амбасадора спорта Републике Српске на 69. Избору најбољих спортиста?

НЕСТОРОВИЋ: Хвала вам за признање. Сигурно да ми је једно од најдражих јер показује да се моји резултати прате иако сам далеко од родног краја. Добијао сам признање и за најбољег тренера у сезони, као и од колега али ово ће заиста имати посебно мјесто у мом срцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана