Данас стартује Турнеја четири скакаонице: Публика враћа сјај празничној чаролији

Дејан Кондић
Данас стартује Турнеја четири скакаонице: Публика враћа сјај празничној чаролији

ОБЕРСТДОРФ - Вријеме је за ски-скокове. У њемачком Оберстдорфу данас од 16.30 часова на скакаоници "Шатенберг" стартује новогодишња Турнеја четири скакаонице.

Овогодишње издање Турнеје биће у пуном сјају, биће баш као некада. Без празних мјеста на трибинама и непријатне тишине, пошто су послије двије године укинуте рестриктивне мјере. Навијачи се враћају, вијориће се  заставе у подножју скакаоница, а новог шампиона ће, поред "Златног орла" у Бишофсхофену дочекати попаљене бакље. Карата за такмичење у Оберстдорфу одавно нема. Буквално игла неће имати гдје да падне, накрцаће се 25.000 душа да испрати својеврсни повратак ски-скокова. Како у Оберстдорфу, тако ће бити и у Гармиш-Партенкирхену, Инзбруку и Бишофсхофену. Пандемија није "убила" празничну чаролију. Предсједник Скијашког клуба Оберстдорф Карл Гајгер радује се старту сезоне.

- Скијашки скокови нису изгубили на популарности, фасцинација је и даље присутна. Сјајно је што поново можемо да скачемо пред навијачима. То мотивише скакаче, организаторе, волонтере којих ће бити преко 700 у Оберстдорфу. Заиста се радујем скоковима на Шатенбергу - рекао је Гајгер.

Распоред новогодишње турнеје:

  • Оберстдорф (Њемачка), скакаоница "Шатенберг"

Величина - 137м

Термин: данас (16.30)

  •  Гармиш-Партенкирхен (Њемачка), скакаоница "Олимпијска"

Величина - 142м

Термин: 1. јануар (14.00)

  •  Инзбрук (Аустрија), скакаоница "Бергизел"

Величина - 130м

Термин: 4. јануар (13.30)

  •  Бишофсхофен (Аустрија), скакаоница "Пол Аусерлајтнер"

Величина - 142м

Термин: 6. јануар (16.30)

Празнична грозница дрма Аустрију и Њемачку, као и остатак свијета. И они равнодушни ће макар првог дана јануара, док се опорављају од бурне ноћи, "одвојити око" и завирити у такмичење на скакаоници.

Осим повратка навијача на трибине, све остало је исто. Почев од распореда, преко формата такмичења, па до награда. Док се у већини спортова тежи ка промјенама, на новогодишњој Турнеји се држе традиције. Аустријанци и Нијемци су у ски-скоковима заклети противници новотарија. И донекле је Турнеја и због устаљеног, специфичног система који је изузетно суров добила на популарности.

Јаче од седам деценија и првог такмичења када је Сеп Брадл био побједник, скокови су магнет за навијаче. Након квалификација које су увод у главну серију гдје 50 такмичара стиче проходност, аутоматски се формира 25 парова.

Побједници дуела и пет "лаки лузера" настављају битку, губитници могу да се опросте од "Златног орла", јер четири скакаонице не толеришу лошу серију. Што важи за прву станици - Оберстдорф, важи и за посљедњу - Бишофсхофен. Највише генералних побједа на турнеји имају: Финци, Нијемци и Аустријанци. Они су у 16 наврата освајали титулу. Аустрија такође држи и рекорд по броју везаних - чак седам.

Рекорди скакаоница:

Оберстдорф - Сигурд Петерсен (143,5м)

Гармиш-Партенкирхен - Давид Кубацки (144м)

Инзбрук - Михаел Хајбек (138м)

Бишофсхофен - Давид Кубацки (145м)

Поред Сепа Брадла, власника прве титуле, најзначајнији скакачи су Свен Ханавалд, Јане Ахонен и Јенс Вајсфлог. Свен Ханавалд први је летио до гренд слема. У сезони 2001/2002 подизао је мале глобусе редом у Оберстдорфу, па Гармишу, затим Инзбруку и на крају Бишофсхофену, гдје му је уручен први и једини "Златни орао". Три најдоминантније државе у ски-скоковима дуже вријеме нису у врху, четири скакаонице постале су поприште битке између Пољака и Јапанаца. И ако је судити по резултатима у посљедње вријеме, опет ће водити битку. Рјоју Кобајаши донио је оба "Орла" у Земљу излазећег сунца, док је за Пољску три титуле освојио Камил Штох, а једну - Давид Кубацки.

Управо је Давид Кубацки први фаворит да на Бадњи дан подигне новог "Златног орла", међутим, имаће страшну конкуренцију у Анжеу Ланишеку.

Чудо неће бити ако Кубацком и Ланишеку рачуницу поквари Рјоју Кобајаши, Штефан Крафт, Халвор Егнер Гранеруд, Камил Штох или Пјотр Жила, па ни Михаел Хајбек који проживљава другу младост.

Нека скокови почну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана