Данас истекла двогодишња забрана такмичења руским спортистима

Г.С.
Данас истекла двогодишња забрана такмичења руским спортистима

МОСКВА - Руским спортистима данас је истекла двогодишња забрана учешћа на великим међународним спортским догађајима због наводног допинга, рекао је шеф Олимпијског комитета Русије Станислав Поздњаков.

"Двогодишња забрана коју је изрекла Свјетска антидопинг агенција и коју је донио Суд за спортску арбитражу 17. децембра 2020. истекла је данас. Као што се и очекивало, није било разлога да се продужи нити је могло бити. Окренули смо ту страницу", написао је Поздњаков на друштвеним мрежама.

Свјетска антидопинг агенција првобитно је предложила четворогодишњу забрану, али ју је арбитражни суд преполовио.

Руским спортистима који су тестирани и "оцијењени као чисти" било је дозвољено да се такмиче под неутралном заставом.

Поздњаков је рекао да су Руси у протекле двије године били најтестиранији спортисти на свијету - више од 31.000 пута између јануара 2021. и децембра 2022. године, у просјеку 42 пута дневно.

Руски министар спорта Олег Матицин рекао је да ће његово Министарство учинити све што да обезбједи достојанствен повратак Русије на међународне спортске догађаје.

"Санкције су завршене. Сва ограничења за руске спортисте су укинута. Ово се наводи у званичном писму које је Свјетска антидопинг агенција послала свим заинтересованим странама. Надамо се и чинимо све што можемо да обезбједимо да се руски спортисти достојанствено врате у међународни спорт и да се такмичи под руском заставом", навео је Матицин у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана