Дамир Џумхур о проблемима спортистa у БиХ: Родитељи крпе рупе у систему

Милан Зубовић
Дамир Џумхур о проблемима спортистa у БиХ: Родитељи крпе рупе у систему

БАЊАЛУКА - Како је то издићи се из блата и додирнути звијезде зна само мали број спортиста из БиХ којима је то пошло за руком.

Међу изузецима је пливачица из Мостара Лана Пудар, шампионка Европе, а при томе се зна у каквим је (не)условима тренирала, док је међу онима који је најбоље разумију и вреднују њен успјех Дамир Џумхур. Тенисер из БиХ стигао је до 23. мјеста на АТП листи средином 2018. године, а исто тако кренуо је од нуле. Уз помоћ родитеља, који нису превише били упућени у тениска дешавања, савладавали су препреку за препреком, па зна да цијени остале спортисте који су прошли сличан пут као он и то у индивидуалном спорту.

- То што је Лана постигла заиста звучи нереално, с обзиром на то да има само 16 година и одакле је кренула. Ријетки су они који су то остварили. Могу само да замислим шта је све морала да прође да би стигла до врха у условима који су катастрофа јер сам и ја прошао сличан пут - истакао је Џумхур у интервјуу за “Глас Српске”.

Посебно је апострофирао свог оца, који му је дуго година био тренер, а при томе га исправно усмјеравао током каријере.

- Моја генерација из Дејвис купа неће се поновити још дуго, дуго... Код нас нема спортског система и резултати су посљедица индивидуалног рада и то у било којем спорту, не само у тенису. Потребан је рад и дисциплина, те да не мислите о финансијама којима нисте покривени као што је то случај у другим, озбиљнијим државама и савезима. Од пете године, када сам почео са тренинзима, отац је од мене направио играча који је стигао до 23. мјеста на АТП листи и то без помоћи било кога другог. Родитељи су ти који износе највише терета јер система нема. Отац је знао да сам изузетан таленат, али нисмо срљали већ смо ишли степеницу по степеницу и од нуле стигли до 23. мјеста - казао је Џумхур.

Добро зна колико му је новца било потребно док је био међу јуниорима и колико је потребно на почетку сениорског стажа.

- Срећом, никада нисам морао да размишљам о томе јер ми је отац био тренер и трудио се да ми ништа не фали. Али, знам колико смо пута ишли аутом, а не авионом, спавали у мотелима и хостелима, и нисмо јели у скупим ресторанима. На то смо били осуђени јер нисмо имали помоћ државе и ако је некад нешто уплаћено, било је довољно за један турнир. Није само јуниорски тенис скуп, већ и сениорски, у којем су зараде минималне, а трошкови већи јер је потребно имати кондиционог тренера, као и физиотерапеута. За једну сезону, добру припрему и тренера, потребно је између 50 и 100 хиљада марака. При томе да се не претјерује, не путујете у Аустралију и САД - истакао је Џумхур.

Такође зна које је мјесто потребно заузимати на АТП листи да би без проблема играо сезону.

- Играчи који су међу првих 100 могу да покрију сезону јер ту су гренд слемови на којима се много највише зарађује. Самим уласком у главни жријеб гренд слема покривате сезону и све што зарадите мимо тога је бонус. Од 150. до 200. мјеста могу да покрију сезону ако рационално троше. Многима проблем представљају тренери, чије су плате јако високе и иду до 200.000 евра или долара годишње, а има и скупљих. Знам играча који је око 50. мјеста на свијету и ради са тренером који кошта 200.000 евра, тако да је добро бити тренер добром играчу (смијех) - нагласио је Џумхур.

Није му тешко да себе замисли да буде тренер кроз неколико година, а сада је као мјесто за тренинге изабрао Београд.

- Већ неко вријеме сам у Београду, који не може да се пореди ни са једним градом на нашим просторима јер се зна који су играчи тамо стационирани и један је од најбољих градова у Европи што се тиче тога. Београд је пун погодак и да не причам о летовима за друге градове, што је велика предност, па сам њега изабрао да будем стациониран између турнира - изјавио је Џумхур.

Велики је пријатељ са Новаком Ђоковићем, са којим често спарингује.

- Новак не жели да се вакцинише и чврсто стоји иза тога, али не треба да се емотивно троши. Оно што се десило у Аустралији није фер према било коме, а не према првом играчу свијета који је један од највећих свих времена. Жао ми је што је пропустио два гренд слема, која је могао да освоји, чиме би направио огромну разлику у односу на Надала. То су његове одлуке и не треба улазити у то је ли добро или није. Мислим да Надал неће освојити УС опен - рекао је Џумхур.

Болест

Током прошлог Ролан Гарос, у мају, Џумхур је завршио у болници јер је имао упалу гуштераче (акутни панкреатитис).

- Имао сам великих здравствених проблема и то је све сада иза мене. Пуно сам физички изгубио, јер сам доста времена био у болници, па нисам на том нивоу од раније. Чека ме још један челенџер након Бањалуке, а онда ћу да радим на физичкој спреми јер се моја игра заснива на трчању и покретности, па морам бити 100 одсто спреман - рекао је Џумхур.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана