Чувени Сафет Сушић одушевљен подвигом некадашњег саиграча: Пикси, капа доле!

Дејан Марић
Чувени Сафет Сушић одушевљен подвигом некадашњег саиграча: Пикси, капа доле!

ПАРИЗ - Легендарни фудбалер Сафет Сушић тврди да га је некадашњи саиграч из репрезентације Југославије Драган Стојковић одушевио подвигом у квалификацијама за Мундијал, пошто је Србију директно одвео у Катар, побједом над фаворизованом Португалијом.

Популарни Папе већ је био доказан играч када је свој пут у дресу “плавих” почео да крчи Стојковић. Године 1984. обојица су били стријелци баш против Португалаца у Оеирашу, Сушић као капитен, а Стојковић као голобради меч у свом тек другом мечу за национални тим.

Од тада је прошло 37 година током којих репрезентације СФРЈ и СР Југославије, Србије и Црне Горе, а потом и Србије нису успијевале да узму мјеру Португалцима. Све до недјеље навече, када су Душан Тадић и друштво на волшебан начин “угасили свјетло” на “Стадиону свјетлости” и преокретом узели катарску визу, а домаћина послали у бараж (2:1).

- Пиксију и момцима свака част. Стварно ми је драго. Направили су велику ствар. Не бих је назвао сензацијом, јер Србија има добру екипу, али изненађење свакако јесте. Добити Португалце на њиховом терену, у кључној утакмици квалификација, све са Кристијаном Роналдом у тиму... Мало која свјетска репрезентација је у стању то направити - изјавио је Сушић за “Глас Српске”.

Човјек који је репутацију стекао у Сарајеву, а затим исписао историју Пари Сен Жермена врло брзо је схватио да ће од Пиксија “бити нешто”:

- Он је имао 18, 19 година када је ушао у репрезентацију. Видјело се тада да је велики таленат и рођени побједник. Био је заиста врхунски играч, а видим и да је постао велики стручњак. Када на кормилу имате таквог побједника који увијек вјерује у успјех, онда је то и велики мотив фудбалерима па и они почну тако да размишљају.

Сушић Србију није сврстао међу фаворите у Катару, али је оцијенио да “орлови” никоме неће бити лак залогај.

- Србија неће играти споредну улогу, то је сигурно. Са издањем као против Португалије може да изненади сваки тим - закључио је Папе, додајући да му је драго што се и Хрватска квалификовала на Мундијал, изражавајући бригу за будућност репрезентације БиХ, поготово након што Един Џеко одлучи да оде у пензију.

Честитка

Сафет Сушић још није стигао да лично честита Драгану Стојковићу на пролазу у Катар, али ће то учинити ускоро.

- Не знам како немам Пиксијев број. Имао сам га. Зато сам звао још једног члана наше генерације Фарука Хаџибегића, да ми пошаље његов број. Назваћу га, то је сигурно - открио је Папе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана