Чудо у норвешком Бергену о којем можемо да сањамо

Из Бергена Дејан Кондић
Чудо у норвешком Бергену о којем можемо да сањамо

БЕРГЕН - Први европски испит у историји одбојкаши Борца имали су у Бергену, па иако Норвешка није превише позната по овом спорту, могли су да виде ствари које, нажалост, могу само да сањају.

Изабраници Мише Марјановића одиграли су синоћ и прексиноћ мечеве са домаћим Викингом, а осим добре игре ривала могли су да уживају у комфору “Асане арене” која се налази у склопу истоименог комплекса, а који се пружа на 32.000 квадратних метара.

Овај савремени спортски центар отворен је у августу 2020. године, коштао је 70 милиона евра, а изграђен је донацијом милијардера Тронда Мона. Састоји се од шест дворана, од којих је једна “специјализована” за одбојку на пијеску, те два стадиона. Централна, мултифункционална дворана капацитета је 2.200 мјеста док већи, од два стадиона који се налазе у непосредној близини хале, може да прими 3.700 гледалаца. На њему домаће утакмице игра клуб који се зове као и тренинг-центар, а тренутно се такмичи у другом рангу такмичења.

Фасцинантно изгледају и дворана за хокеј, те карлинг, који је у Норвешкој јако популаран. Све је тако једноставно и практично, а опет и више него функционално. На понос домаћина, а нама можда као звијезда водиља.

- Невјероватно заиста. Све је наруку спортистима, што би се рекло. Одушевљен сам, можемо само да завидимо нашим ривалима. Рекли су нам да одскора играју у овој арени, а имају и своју дворану која им је доступна 24 часа дневно. Ми, нажалост, можемо само сањати о таквим условима, али свакако је било лијепо видјети ово и увјерити се да се може нешто урадити кад има воље, ентузијазма и наравно средстава. Надам се да ћемо некад и ми имати прилику да добијемо бар нешто приближно овоме - истакао је предсједник Борца Александар Дакић.

Имајући у виду да Бањалучани неријетко тренинг заврше тик прије поноћи није ни чудо што су одушевљени условима који су свакодневица за спортисте у Бергену.

- Феноменално је, заиста оставља без даха. Људи су нам испричали детаље који из наше визуре дјелују нестварно. Драго ми је што сам играо овдје и осјетио атмосферу. И сам град је сјајан, има душу. Утисци из Бергена и све ово што смо видјели остају за цијели живот - рекао је један од млађих у експедицији “црвено-плавих” Младен Сладојевић.

Пораз на премијери

Одбојкаши Борца синоћ су играли реванш меч другог кола ЦЕВ Челенџ купа, а у првом су прексиноћ поражени максималним резултатом. Викинг је славио са 25:18, 25:16, 25:18 те показао да је у овом тренутку бољи.

- Можда нису професионалци у смислу да примају плату, али су врло озбиљан клуб. Тренирају два пута дневно, све им је на располагању и сигурно су за сваки респект - рекао је тренер Борца Мишо Марјановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана