Црвена звезда и Партизан из дана у дан доводе звучна појачања: Тешка артиљерија “вјечитих”

Приредио: Душан Репија
Црвена звезда и Партизан из дана у дан доводе звучна појачања: Тешка артиљерија “вјечитих”

БЕОГРАД - Најбољи српски кошаркашки клубови Црвена звезда и Партизан наставили су трку за потписе нових играча након оних мајских и јунских окршаја на паркету и срамотних сцена које никада не би смјеле да се понове.

Први пут ће оба клуба учествовати у овом формату Евролиге и очигледно су управе одлучне да створе што је могуће боље ростере. Гледајући до сада урађено моће се рећи да је топ осам фаза ближа него икада, а међу навијачима тиња нада да је дохватљив и фајнал-фор. Ипак, у спорту ништа није могуће предвидјети, али је и те како потребно направити добру подлогу за високе амбиције. У Звезди се очекивало доста мирније љето. Прије свега се ту мисли на останак Дејана Радоњића који је помало изненађујуће након трипле круне дигао сидро и отишао у Панатинаикос. Не знају се баш све околности зашто је то тако, али се могло прочитати да су пресудиле амбиције и политика довођења играча. Гледајући имена која су дошла тешко да се може рећи да је Звезда минулих година имала више циљеве него што ће то бити ове. Слично као својевремено Душану Алимпијевићу први човјек клуба Небојша Човић дао је повјерење младом стручњаку Владимиру Јовановићу, који познаје систем рада, али никада није био у оваквој ситуацији. До сада је доказао да посједује таленат и квалитет, сада му преостаје она најтежа степеница - да покаже да је тренер за Евролигу.

Као и свако љето десило се и још ће бити доста промјена у играчком кадру. Отишле су важне карике Никола Калинић, Дејан Давидовац и Остин Холинс, али су стигли и те како реномирани играчи. Послије десет година на Мали Калемегдан вратио се Немања Недовић, од кога се очекује да буде лидер тима умјесто Калинића. Рекет би требало да закључа Хасан Мартин уз помоћ двојице бисера српске кошарке Филипа Петрушева и Далибора Илића. Први се није најбоље снашао у Ефесу након блиставих партија у Меги, док је момак из Вишеграда у Игокеи израстао у врло озбиљног кошаркаша који додатно може да напредује у јачој средини. Из Бурсе је стигао Џон Холанд, енергично откровење сезоне у Еврокупу, а све је завршено са некадашњим НБА асом Шабазом Нејпиром, у чијим рукама ће бити кључеви новог Звездиног тима. Кроз медије се помиње и Милош Теодосић те Крис Синглтон и Зоран Николић па је јасно да ће бити још потписа. Како су остали капитен Бранко Лазић, Огњен Добрић и Никола Ивановић, “црвено-бијели” ће опет имати добру домаћу основу која се минулих година показала као тајно оружје у најтежим тренуцима.

И Партизан је врло озбиљно приступио грађењу тима у повратничкој евролигашкој сезони. Већ сада је јасно да ће Жељко Обрадовић имати јачи тим него прошле године. Почело је тихим повратком Данила Анђушића, а настављено потписом Дантеа Ексума, бившег НБА играча који је минуле сезоне носио дрес Барселоне. Шта тек рећи за Џејмса Нанелија и Јаниса Папапетруа? Први је већ врло успјешно сарађивао са Орадовићем у Фенербахчеу, пошто су заједно освојили Евролигу, а други је годинама био важан члан Олимпијакоса па Панатинаикоса, са којима је освајао титуле и играо на фајнал-фору Евролиге. Предсједник Остоја Мијаилович најавио је “бомбу” на позицији пет па остаје да се види да ли се ради о Николи Милутинову или неком другом рјешењу. Тим су напустили капитен Раде Загорац, Родионс Куруц и Далас Мур, а постоји шанса да оде неко од трија Кевин Пантер, Јам Мадар и Балша Копривица, уколико добију понуду из НБА лиге. Сезона у АБА лиги почиње крајем септембра, а први дерби је заказан за 27. новембар, док трка у Евролиги почиње 7. октобра. Први европски окршај заказан је за 8. децембар.

Ништа од Гудурића

Име Марка Гудурића повезивало се са Црвеном звездом претходних седмица, али од његовог повратка неће бити ништа.

- Марко је под уговором са Фенербахчеом, где је планирано да буде лидер екипе. Ниједне секунде нико није помислио о напуштању клуба, нити је било говора о томе! Нити ће бити - разјаснио је менаџер Мишко Ражнатовић.

Гудурић је у Фенербахче дошао 2020. године, када се вратио из Мемфис Гризлиса, а минуле сезоне је у Евролиги биљежио 10,2 поена, 2,2 скока, 2,8 асистенција и 0,8 украдених лопти по мечу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана