Ћиро Блажевић открио како је Просинечки завршио у Звезди

Б92
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Трансфер бившег хрватског фудбалера Роберта Просинечког, из Динама у Црвену звезду, обиљежио је једну епоху.

Те 1987. године, "Велики жути" је на Максимиру од чувеног тренера Мирослава Ћире Блажевића означен као недовољно потребан, што се испоставило као велика грешка јер је касније имао велики утицај у походу на титулу првака Европе са црвено-белима.

Блажевић је објаснио да није баш тако било...

"Новинари су писали да сам будала, како нисам видио такав таленат. Наравно да сам га видио. Играли смо првенствену утакмицу са Жељезничаром у Загребу, а прије смо потписали уговор са Просинечким. Заиграо је, дао гол и био сам миран. А сад ћу открити што никад никоме нисам рекао, жао ми је што је лошег здравља као и ја, али вријеме је да људи након 34 године сазнају истину. Анте Павловић поништио је тај уговор с образложењем да није потписан у просторијама Савеза. Како ћете на улици потписати, рекао је. Искрено, нисам знао за то. И тако је Просинечког одвео у Црвену звезду", открио је Блажевић за Спортске новости.

Тренер свих тренера, како су га прозвали, очекује да ту причу потврди и сам Просинечки.

"То је истина, све друго су лажи. Просинечки и ја се љубимо, грлимо и волимо сваки пут кад се видимо, само чекам кад ће проговорити ту истину. Доста ми је прича да је Ћиро даровао Звезди Просинечког. Није тачно. Просинечки је био дијете, њега је водио отац у компанији с Павловићем који је имао релације у Звезди, био је главни секретар ФСЈ и обећао им је да ће све средити. Иза мојих леђа. Био сам превише административно наиван, нисам знао да је у стању поништити што сам потписао".

Забољеле су га констатације да је Просинечког поклонио Звезди.

"Колико је тога било што је бољело и моју супругу и породицу, али ја сам стоички све поднио. Запамти колико је година прошло, а први пут кажем истину. Ту је моја жена Зденка покрај мене, у Швајцарској сам научио да је лаж особина будала. Никад не лажем. То сам могао да допустим јер никад ништа не направим што бих требало да сакријем"

Остаће култна изјава Блажевића, човјека који је водио Хрватску до бронзе на Мундијалу у Француској 1998. године, да ће "поцијепати тренерску диплому ако Просинечки постане играч".

"То сам рекао у вријеме кад је владао невјероватан антагонизам између очева Звонимира Бобана и Просинечког. Били су велики таленти, али имали су тај проблем. Да сте били тренер на мојем мјесту, не бисте могли да спавате како да помирите Ђуру Просинечког и Маринка Бобана. Мене је њихов однос водио до лудила. Свако је видио да су то два бисера, али рекао сам покојном спикеру на радију Ивици Јуришићу да Просинечки никад неће бити играч. Будала сам био, млад сам био, сада бих то клинац рекао. Али то сам учинио у духу стратегије како да спасим све заједно. Најважнија ствар у цијелој причи је да је Павловић послао Просинечког у Београд. Питајте Просинечког, нека каже", закључио је Ћиро.

Просинечки је послије Звезде направио сјајну каријеру, играјући још за Реал Мадрид, Барселону, Севиљу, Стандард Лијеж, а у једом тренутку се вратио у Динамо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана